Deel dit artikel
-

Klarna zoekt miljard dollar groeigeld

Fintech Klarna onderhandelt over nieuw durfkapitaal. De bedrijfswaarde ligt bijna een derde lager dan afgelopen najaar, aldus de Wall Street Journal.

De Zweden praten met zittende en nieuwe investeerders om mee te doen in de aanstaande investeringsronde. Het bedrijf zou dertig miljard dollar waard zijn, zestien miljard minder dan in juni 2021.

Klarna biedt een financiële dienst aan webwinkels waarmee zij hun klanten achteraf kunnen laten betalen. Twee weken na de bestelling en levering krijgt de consument pas de rekening voorgelegd. In Nederland kenden we dit ooit in de vorm van accept-giro, in andere landen wordt het vergeleken met hoe een creditcard werkt.

‘Buy now, pay later’-diensten winnen internationaal aan interesse, zowel bij winkels als consumenten. Block (voorheen: Square) kocht eind 2021 het Australische bedrijf Afterpay, in de VS zit Affirm en in Europa kennen we bijvoorbeeld Alma en in3.

De reden voor Klarna om geld op te halen, is tweeledig. Enerzijds zoekt het werkkapitaal om zijn groei te financieren. Aan de andere kant heeft het een nettoverlies uit 2021 van 677 miljoen euro te compenseren.

Eind 2021 had het bedrijf ruim 400 duizend gebruikers aan de retailzijde en 147 miljoen actieve consumentklanten. Het bruto handelsvolume, de hoeveelheid verwerkt ‘kassageld’, bedroeg 75 miljard euro. Dat valt te lezen in de financiële rapporten die de Zweden al jaren elk kwartaal publiceren, als niet-beursgenoteerd bedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond