Deel dit artikel
-

Emerce Fashion: Kledingwinkels krijgen Click & Collect van Zalando

Zalando gaat nieuwe logistieke opties aanbieden bij winkels die zijn aangesloten op zijn Connected Retail-programma. Binnenkort kunnen zij click & collect en ‘return to store’ aanbieden vanuit het online platform.

Dat komt erop neer dat consumenten die bij een winkel in hun fysieke omgeving kleding kochten via Zalando, dat desgewenst kunnen retourneren bij die winkel. Of: ze kunnen de online order afhalen bij die zaak.

Het voordeel voor de winkelier, die zijn spullen dus ook aanbiedt op Zalando, is dat hij klanten over de vloer krijgt. Dat biedt mogelijkheden tot upsell of andere extra services. Wanneer het om retouritems gaat, hoeft het betreffende pakketje niet de niet logistieke keten in. Dat bespaart vervoerskosten.

Wanneer deze twee logistieke opties beschikbaar exact beschikbaar komen, vertelt Carsten Keller niet. Tijdens een video-interview voor de Emerce Collection over Fashion spreekt de Vice President Direct-to-Consumer bij Zalando enkel over ‘binnenkort’.

De collectie videopresentaties met online fashionspecialisten ging vandaag live. De video’s zijn hier gratis te bekijken.

Connected Retail is een functie van Zalando’s marktplaatsstrategie. Die houdt in dat het bedrijf zijn schappen en magazijnen, tegen betaling, openstelt aan externe winkels en fabrikanten. De webwinkel verzorgt de transacties, opslag, vervoer, promotie en klantenservice. Producenten en retailers hoeven zich enkel te focussen op hun assortiment en in store service.

Inmiddels maken ruim 3.400 winkels in Europa gebruik van het Connected Retail-programma. Sinds de invoering ervan verzonden zij dertien miljoen pakketjes via Zalando.

Bij de presentatie van de jaarcijfers gaf het bedrijf al aan dat de interesse voor zijn marktplaats bijzonder hard is gegroeid sinds de uitbraak van het coronavirus. Sinds begin 2021 sloten meer dan vijfhonderd winkeliers zich aan op Zalando om daar kleding en accessoires te verkopen. Dat zijn er tientallen per dag.

Carsten Keller gaat ervan uit, dat de digitale koppelingen tussen zijn bedrijf en fysieke modewinkels ook na wegebben van het coronavirus in stand blijven. Zalando is een extra verkoopkanaal waarvoor ondernemers eenvoudig kosten-batenanalyses kunnen maken.

Een kwart van de kledingverkopen op Zalando gebeurt nu voor rekening van de verkooppartners. Op termijn willen de Duitsers dat percentage laten groeien tot vijftig procent. Dan is het geen winkel meer, maar een handelsplatform. Bij Amazon, dat een vergelijkbaar bedrijfsmodel hanteert, ligt dat percentage al op vijftig procent.

*) Het thema van Emerce Fashion dit jaar is ‘beheersbare groei’. Een groep van 21 experts geeft met presentaties en interviews hier vanaf nu hun visie over. Gratis registratie hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond