Deel dit artikel
-

Kleiner Perkins investeert in Nederlandse starter CodeSandbox

De investering in CodeSandbox is de eerste kapitaalinjectie die de bekende Amerikaanse investeerder Kleiner Perkins in Nederland doet. De start-up uit Twente heeft de potentie om dé plek te worden waar ontwikkelaars samen schrijven en werk uitwisselen.

Het gaat om een seedinvestering van 2,4 miljoen dollar door Kleiner Perkins, het Nederlandse angelnetwerk Arches Capital en een aantal bekende collega-ondernemers van Bas Buursma en Ives van Hoorne.

Buiten de wereld van ontwikkelaars is CodeSandbox geen bekende naam. Maar zijn half miljoen maandelijkse gebruikers lopen ermee weg. Buursma en Van Hoorne brachten hun webtool in het voorjaar van 2017 uit en bleven daarna iedere week updates eraan doorvoeren. “Daar houden ontwikkelaars van”, licht Van Hoorne toe.

“Uiteindelijk begonnen we ook overnamebiedingen te krijgen, maar we hebben er bewust voor gekozen om hier zelf mee door te gaan. Het voelde niet goed om op moment dat je een eigen bedrijf kan beginnen, dat niet te doen.”

CodeSandbox is, in jargon, een codeerapplicatie in de browser. Hij werkt onder meer met Node, React, Vue, Angular en Vanilla. Gebruikers ervan vinden er een soort Google Docs in waarmee het makkelijk is om eigen werk te delen met anderen. Die anderen kunnen vervolgens doorgaan met bewerken. Gebruikers hoeven niet per se een log-in aan te maken. Programmeerwerk is makkelijk te uploaden naar een repository als Github.

“Onze tool is goed voor kleine projecten, maar we willen het ook mogelijk maken om aan medium sized projecten te werken. Daarnaast willen we meer libraries supporten. We gaan nu tot 250 libraries. Die beperking moet er af, maar met behoud van snelheid bij het fokken.”

Hoewel er wel inkomsten zijn, er komt al meer in dan er uit gaat, is er nog geen sprake van een internationaal schaalbaar verdienmodel. Dat gaan de ondernemers in de komende periode onderzoeken, mede met hun nieuwe aandeelhouders.

Kleiner Perkins heeft enige ervaring met het helpen opschalen van tech start-ups. Tot het portfolio behoorden bijvoorbeeld Amazon, Google, Spotify, JD.com, Twitter en Waze.

Bucky Moore, partner bij de Amerikaanse investeerder, vertelt tijdens aan flitsbezoek aan Amsterdam: “Dit kan dé centrale plek worden waar softwareontwikkelaars zich bewegen. Het is echt voor de professional gemaakt en Bas en Ives hebben daarbij de support van een grote en groeiende gebruikersgemeenschap. Wij kunnen hen helpen om te groeien van een goed project naar een goed bedrijf. Ze kunnen een leader worden in de industrie. Nu is het moment om het probleem van softwareontwikkeling in silo’s op te lossen.”

Wat de twee jonge Nederlandse ondernemers onderscheidt van veel andere start-ups in dit segment is dat hyperfocus. “Dat is een groot, belangrijk onderdeel van het bedrijf.” Ze laten zich niet afleiden van hun hoofdtaak: het steeds beter uitrusten en faciliteren van softwareschrijvers. “Dat zorgt op zich weer voor meer gebruikers. En wat ze ook goed doen: het design. Dat ziet er supergoed uit.”

Moore kwam in contact met Van Hoorne via een gezamenlijke kennis bij Facebook. Van Hoorne werkte daar even na zijn tijd bij Catawiki. Hoewel hij bij de social gigant had kunnen blijven, gaf hij de voorkeur aan het eigen ondernemerschap.

Frank Appeldoorn van Arches Capital: “Wat deze jongens, ze zijn 20 en 21 jaar, goed doen is het onderhouden van de relatie met de community om hun product heen. Hun product is open source. Ze hebben de potentie om uit te groeien tot iets dat vergelijkbaar is met Elastic of Github. De end game is dat ze het de facto ontwikkelaarsplatform van de toekomst kunnen worden.”

De opkomst van een tool als CodeSandbox past in een trend waarbij steeds meer diensten cloudgebaseerd worden. Andere voorbeelden daarvan zijn: Framer, Figma en Netlify, maar ook zoiets als serverless computing bij Cloudflare.

Foto: brokentaco (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond