Deel dit artikel
-

Klimaatactivisten protesteren in Parijs tegen expansiedrift Amazon

Klimaatactivisten hebben vrijdag in Parijs geprotesteerd tegen de expansie van Amazon in Frankrijk. Zij stapelden gigantische kartonnen bezorgdozen op bij het Ministerie van Financiën.

Demonstranten van drie groepen – ANV-COP 21, Attac en Amis de la Terre – hadden doeken bij zich met de gezichten van Amazon-baas Jeff Bezos en de Franse president Emmanuel Macron.

De actievoerders zien de Amerikaanse retailgigant als een belangrijke factor in de verstedelijking van landbouwgrond, een proces dat bijdraagt aan de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit voor het milieu. Zij doelen dan met name op de groei van het aantal grote distributiecentra.

De activisten zijn daarnaast sterk gekant tegen de consumptiecultuur die op gespannen voet staat met de traditie van buurtwinkels.

Minister van Financiën Bruno Le Maire zegt dat het vooral nieuwe woningen zijn die bijdragen aan de toenemende urbanisatie.

Inmiddels hebben meer dan 400 wetgevers uit 34 landen zich aangesloten bij de Make Amazon Pay campagne die werd gelanceerd op Black Friday. Daarin eisen ze verbeteringen van de arbeidsomstandigheden en volledige fiscale transparantie bij Amazon.

De ondertekenaars zijn onder andere de Amerikaanse Congresvrouwen Ilhan Omar en Rashida Tlaib, voormalig Leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn en vice-president van het Europees Parlement Heidi Hautala.

Amazon spreekt van ‘misleidende beweringen’. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een sterke staat van dienst in het ondersteunen van zijn werknemers, klanten en lokale gemeenschappen. Ook zouden ‘miljarden dollars aan belastingen wereldwijd’ zijn betaald en heeft het toegezegd om in 2040 netto CO2-neutraal te zijn.

Foto’s Les Amis de la Terre en ANV-COP 21

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond