Deel dit artikel
-

‘Klok tikt voor invoering tweestapsverificatie bij online kaartbetalingen’

Uiterlijk 1 januari 2021 moeten vrijwel alle online kaartbetalingen in de Europese Unie met veilige tweestapsverificatie door kaarthouders worden goedgekeurd. Betaalvereniging Nederland coordineert het SCA Migration Project om de migratie naar verplichte tweestapsverificatie voor creditkaartbetalingen in Nederland in goede banen te leiden. Er is volgens de branchevereniging niet veel tijd meer.

Het is binnenkort niet meer voldoende dat een kaarthouder een online creditkaartbetaling goedkeurt door het kaartnummer, de vervaldatum en het controlenummer op de creditkaart te verstrekken. De kaarthouder moet dan in beginsel iedere online kaartbetaling goedkeuren met een dubbele beveiliging van iets dat alleen hij of zij bezit (zoals een persoonlijke smartphone) met iets dat hij of zij alleen weet (een geheime pincode) of met een uniek lichamelijk kenmerk (zoals een vingerafdruk).

Formeel moeten alle soorten online betalingen in de EU sinds 14 september 2019 voldoen aan de technische standaarden voor sterke klantauthenticatie (strong customer authentication of SCA) van PSD2. Omdat op die datum nog veel schakels in de betaalketen voor online kaartbetalingen niet klaar waren, verlenen toezichthouders overal in de EU onder strikte voorwaarden uitstel tot het einde van 2020. Dit moet eraan bijdragen dat vooral kaarthouders, winkeliers en ondernemers geen onbedoeld negatieve gevolgen ondervinden van de invoering van SCA.

Voor een vlotte migratie van de Nederlandse markt naar SCA voor online kaartbetalingen, coordineert Betaalvereniging Nederland het SCA Migration Project voor kaartuitgevers (issuers), transactieverwerkers (acquirers) en betaaldienstverleners (payment service providers of PSP’s). Het is in ieders belang dat het hele ecosysteem in deze migratie wordt meegenomen, zegt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland.

Het migratieproject voorziet in overleg met andere belanghebbenden zoals vertegenwoordigers van webwinkels en consumenten, card schemes (zoals Mastercard, VISA en American Express) en De Nederlandsche Bank. Zo wordt iedereen op de hoogte gehouden van de SCA-ontwikkelingen in de betaalketen.

In het eerste kwartaal van 2020 zal het SCA Migration Project bekendmaken wanneer Nederlandse issuers de ondersteuning van legacy transactions zullen afbouwen en soft decllines zullen invoeren. Webwinkels doen er verstandig aan om reeds klaar te zijn voor online kaartbetalingen met SCA, v?at issuers beginnen met soft declines.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond