Deel dit artikel
-

KNMI begint Big Data-project WOW-NL

Het KNMI is een Big Data project gestart onder de noemer WOW-NL. Mensen met een weerstation kunnen hun metingen via internet delen met anderen. De weermetingen zijn op een kaart wereldwijd in te zien en te vergelijken met zowel particuliere als officiële weerstations.

Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant, omdat deze specifieke weerinformatie geven op locaties waar het KNMI niet kan meten.

Na het aanvragen van een account kunnen de weermetingen zoals temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind verstuurd worden. De data verschijnen op een wereldkaart waar alle andere aangesloten weerstations zichtbaar zijn. De metingen worden elke tien minuten ververst.

WOW staat voor Weather Observations Website. Het Britse UK Met Office is hiermee begonnen en inmiddels maken er wereldwijd ruim 7600 weerstations onderdeel uit van het netwerk. Het KNMI voegt er dus zijn eigen portaal aan toe.

Het KNMI ziet in WOW-NL een slimme manier om meer data over het Nederlandse weer te krijgen en deze toegankelijk te maken. Hoewel de particuliere weerstations niet altijd zullen voldoen aan de internationale richtlijnen, kunnen ze toch belangrijke weerinformatie geven over een lokale weersituatie. Het KNMI gaat kijken welke onderzoekskansen WOW-NL biedt op het gebied van weer en klimaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond