Deel dit artikel
-

Koersinformatie nieuw concurrentiemiddel brokers

Online broker Binck gaat streaming koersinformatie weggeven aan zijn klanten. Met dat douceurtje hoopt Binck bestaande klanten binnen te houden en nieuwe klanten bij andere brokers weg te kapen. Binck is de eerste bank die gratis streaming koersinformatie aanbiedt en dat ook inzet als concurrentiemiddel. Vraag is nu of de concurrentie ook overstag gaat.

Bij Tijd Beursmedia betaalt een particulier bijvoorbeeld 1124 euro per jaar om streaming koersinformatie te mogen ontvangen. Streaming koersen zijn koersen die continu en zonder enige vertraging worden ververst. Dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ real time koersenschermen die steeds een momentopname tonen. Elke koers die op de beurs tot stand komt (inclusief biedkoers, laatkoers en de koersen en volumes in de verschillende lagen van het orderboek) verschijnt meteen op het beeldscherm van de belegger. Dit biedt de belegger de mogelijkheid om nog adequater in te spelen op koersontwikkelingen.

“Het idee achter de actie is dat beleggers geen duur koersenpakket meer hoeven aan te schaffen om te kunnen handelen op basis van koersinformatie. Binck is ook de eerste financiële instelling ter wereld die deze dienst gratis aanbiedt. Uit onderzoek bleek dat onze klanten streaming koersinformatie gewoon erg belangrijk maar vaak te duur  vinden. Daarom hebben we maar besloten het gratis weg te geven,” zegt Nick Bortot van Binck.

De online broker houdt jaarlijks een enquête over klantevredenheid onder zijn klanten. Bijna 80 procent van de respondenten gaf in de laatste enquête aan streaming koersen zeer belangrijk te vinden. Professionele beleggers beschouwden streaming koersinformatie al veel langer als een vereiste om te kunnen handelen. Die gedachte wint ook terrein bij particuliere beleggers.

Tot op heden vormden de hoge kosten van de systemen die dergelijke koersinformatie toegankelijk maken echter een belemmering om een dergelijk systeem aan te schaffen. Abonnementsprijzen schommelen jaarlijks ongeveer tussen de 500 en 700 euro per jaar. 

Binck had aan het einde van het eerste kwartaal van 2004 13.000 particuliere beleggers als klant. Imiddels zijn dat er meer geworden, maar hoeveel het er precies zijn, mag Bortot niet zeggen omdat Binck een beursgenoteerd bedrijf is.

Bericht is aangepast op maandag 2 augustus: Eerder werd in het artikel vermeld dat ook online broker Alex zijn streaming koersen gratis zou aanbieden. Nieuwe informatie wijst er echter op dat dat niet het geval is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond