Deel dit artikel
-

Er komen Europese regels voor corona-apps

De Europese Commissie gaat richtlijnen opstellen voor apps die de verspreiding van het coronavirus moeten volgen. Zo moet de privacy van burgers gewaarborgd worden.

Het gaat met name om apps die via bluetooth locatiegegevens achterhalen. Met deze gegevens kunnen gebruikers gewaarschuwd worden na contact met een besmet persoon.

De Europese Commissie ontwikkelt ook een toolbox om de effectiviteit van de mobiele apps te meten en te kijken of ze voldoen aan alle regels. De makers van de apps zijn verplicht om de gegevens te verwijderen als het virus onder controle is.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) is niet erg blij met de wildgroei aan apps en pleitte maandag voor één Europese mobiele app.

Directeur van privacyorganisatie Bits of Freedom Evelyn Austin vindt dat zo’n app alleen uitgerold zou mogen worden als kan worden aangetoond dat het een noodzakelijk en effectief middel is. ‘Vervolgens moet de overheid garanderen dat de veiligheid en privacy van mensen wordt geborgd. Kan zij dat niet garanderen, dan kunnen we niet anders dan actief oppositie voeren tegen het gebruik van de app.’

Contact-apps moeten volgens Bits of Freedom veilig, tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk zijn, zonder commerciele bijbedoelingen, en moeten onder regie staan van onafhankelijke deskundigen. ‘De bestrijding van het coronavirus mag niet tot afkalving van onze privacy en andere fundamentele rechten leiden. Als het systeem dat nu ontwikkeld wordt niet aan deze eisen voldoet, zal deze coalitie zich met hand en tand tegen de implementatie ervan verzetten.’

De Europese richtlijnen moeten half april klaar zijn.

Foto Pexels

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond