Deel dit artikel
-

Koninklijke Horeca Nederland wil rechtvaardige aanpak huizenverhuurplatformen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil strengere wetgeving voor huizenverhuurplatformen als Airbnb. Volgens de brancheorganisatie moet dit zorgen voor een betere controle en handhaving van onder andere de belastingplicht, brandveiligheidswetgeving en legionellapreventie. Vandaag presenteert de Tweede Kamer een schriftelijk verslag over de wetgeving.

Volgens KHN zijn platformen zoals Airbnb met inmiddels meer dan 30.000 aangesloten accommodaties in Nederland niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen is het daarom juist van belang dat aanbieders op deze platforms gehouden worden aan dezelfde wet- en regelgeving die van toepassing is op horeca. ‘Concurrentie op de horecamarkt is natuurlijk uitstekend, maar dan wel onder gelijke voorwaarden voor alle spelers. Horecaondernemers die zich netjes aan de regels houden, worden in het huidige systeem de dupe van nieuwe aanbieders die de regels ontduiken.’

In de praktijk blijkt het voor de overheid lastig om verhuurders die via platformen accommodaties aanbieden te controleren. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Trouw dat slechts één op de vier verhuurders op Airbnb aangifte doet bij de belastingdienst. Het gebrek aan toezicht op Airbnb-aanbieders heeft volgens KHN niet alleen financiële gevolgen voor de Nederlandse schatkist en uiteindelijk de belastingbetaler. Ook de veiligheid van de gebruikers komt volgens de brancheorganisatie in het geding.

Minister Van Veldhoven werkt momenteel aan nationale wetgeving, waardoor aanbieders op Airbnb mogelijk verplicht worden zich te registreren bij de overheid. Dat alleen is niet voldoende. KHN wil dat platformen worden verplicht mee te werken aan de naleving van deze registratieplicht. Zij kunnen delen met overheid wie er als verhuurder op Airbnb actief is en hoeveel overnachtingen jaarlijks op een adres plaatsvinden Dit kan volgens KHN gerealiseerd worden door aanpassing van de Europese e-commerce richtlijn.

In de komende jaren gaat ook de Europese e-commerce richtlijn op de schop. Dit is volgens de belangenorganisatie een mooie gelegenheid om strengere eisen te stellen aan dit soort verhuurplatforms. ‘Wij zien graag dat platformen zo snel mogelijk verplicht worden om niet-geregistreerde verhuurders te verwijderen van hun website. Door een transparanter beleid, weten gasten of ze wel of niet met betrouwbare verhuurders te maken hebben.’ name ook met het oog op de veiligheid van de gasten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond