Deel dit artikel
-

Kort geding Pam versus PCM: nu geen betaling

De Amsterdamse freelance journalist Max Pam krijgt op dit moment niet de verlangde 90.000 gulden schadevergoeding van de Perscombinatie (PCM). Dat heeft de rechter gisteren in het kort geding van Pam tegen drie PCM-kranten beslist. De rechter verwijst naar de reeds gestarte bodemprocedure over het illegaal publiceren van freelance-stukken door de Perscombinatie, ziet niet het spoedeisende belang en zegt niets over Pams vordering.

De zaak is voortgekomen uit de zogenaamde Persdatabank-affaire, genoemd naar de nieuwsdatabank waarin de kranten van de Perscombinatie zonder overleg met hun freelancers en zonder betaling voor het gebruik integraal alle artikelen hebben opgenomen. Dit vormt de grootste schending van electronisch auteursrecht in de Nederlandse persgeschiedenis.

Ook verkocht PCM freelance-materiaal aan andere databanken, zoals Lexis Nexis van Reed-Elsevier. Inmiddels gebruikt de PCM de artikelen van freelancers die dat niet willen niet meer electronisch. PCM heeft bij de laatste zitting in het kort geding haar spijt betuigd over de gang van zaken.

Pams advocaat Gert Kemper betreurt de beslissing, nu de rechter zelfs de reeds in november toegezegde 18.000 gulden niet toewijst. Volgens Kemper wordt hiermee ook de schadevergoeding aan de andere freelancers met vele maanden uitgesteld, namelijk tot er een uitspraak in de bodemprocedure is.

De Perscombinatie heeft de 3000 freelancers bij een vorige zitting in totaal een bedrag van 5,5 miljoen gulden aan schadevergoeding aangeboden. Dit bedrag gaat wat de uitgever betreft gegarandeerd uitbetaald worden. Veel freelancers vinden deze vergoeding echter nog veel te laag.

Een woordvoerder van de Perscombinatie laat weten dat het bedrijf blij is met de uitspraak, en zegt dat dat er gewerkt wordt aan een ontwerp voor een nieuwe regeling met de freelancers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond