Deel dit artikel
-

Kostprijs Android toestellen stijgt tot 40 dollar met licentiesysteem Google

Het gebruik van Android apps op mobiele apparaten wordt door het nieuwe licentiesysteem van Google fors duurder. Het hangt van de pixeldichtheid af, maar voor de meeste toestellen moet 40 dollar per apparaat worden betaald. Die kosten zullen vermoedelijk worden doorberekend aan eindgebruikers.

Google voert het systeem in om te voldoen aan eisen van de Europese Commissie. Brussel legde Google in juli een recordboete van 4,34 miljard euro op omdat Google fabrikanten verplichtte om Google apps installeren wilden zij gebruikers toegang kunnen geven tot de Google Play Store.

Nederland valt in de hoogste prijscategorie, samen met het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen, zo heeft The Verge berekend.

Voor apparaten met een resolutie van 400 tot 500 ppi moeten fabrikanten 20 dollar per apparaat betalen. Daaronder geldt een prijs van 10 dollar. Ter vergelijking: de Samsung S9 heeft een pixeldichtheid van 570 ppi.

Fabrikanten krijgen verder geen inkomsten uit zoekadvertenties als zij Chrome niet vooraf op hun toestel installeren. In combinatie met Google Chrome en Google Search gaan de kosten van de bundel Google apps wel omlaag.

Het is aan fabrikanten om te bepalen of zij de hogere kosten gaan doorberekenen, maar 20 tot 40 dollar per toestel – ook al geldt de licentie alleen voor Europa – is een forse aanslag op de toch al krappe marges.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel - WebwinkelKeur

Raar dat de fees per land verschillen, terwijl in december de Geoblocking wetgeving in gaat.

Lijkt me dan reëel dat Nederlanders hun Android toestel liever over de grens kopen…

Michael

Dankjewel EU.
Het enige wat nu gebeurt is is dat google een boete heeft gekregen en de klanten betalen nu voor altijd iets meer.

Verder veranderd er niets.
Stelletje sufkoppen bij de EU

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond