Deel dit artikel
-

KPN behoudt zeggenschap over Reggefiber

KPN behoudt volledige zeggenschap over glasvezelbedrijf Reggefiber. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verwierp vandaag het hoger beroep van Vodafone hierover.

Eerder verklaarde de rechtbank Rotterdam het beroep van Vodafone tegen de door toezichthouder ACM verleende concentratievergunning ongegrond. Net als de rechtbank ziet het CBb geen reden dat de voorgenomen concentratie de concurrentie op de markt voor ontbundelde toegang tot het kopernet en het glasvezelnet (Fiber to the Home, FttH) serieus zal verstoren.

Vodafone vreesde een stijging van de groothandelstarieven die zij moest betalen. Maar dat was nog wel ruim voor de fusie met Ziggo. Inmiddels biedt Vodafone zelf geen vast internet meer aan.

Het risico op marge-uitholling waar Vodafone op wijst, wordt voorkomen door het verbod op marge-uitholling: het groothandelstarief dat KPN haar eigen retailbedrijf rekent mag niet zo laag zijn dat tot haar net toegelaten concurrenten hun diensten niet onder concurrerende voorwaarden kunnen aanbieden.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. Er kan dus niet meer verder geprocedeerd worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Sinds KPN Reggefiber geabsorbeerd heeft wordt er nauwelijks meer glasvezel aangelegd. Duidelijk gevalletje van marktverstorende monopolievorming – lijkt mij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond