Deel dit artikel
-

KPN gaat 5G in het veld testen

KPN gaat in de loop van 2018 vier verschillende 5G-field labs opzetten om te kunnen experimenteren met de opvolger van 4G. Dat varieert van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen.

Vooralsnog beperkt KPN zich daarbij tot Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

In Amsterdam Zuidoost gaat KPN, samen met de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia verschillende 5G-toepassingen testen. Daarvoor zal gebruik worden gemaakt van nieuwe antenne technologieën (Massive MIMO), waarmee ‘extreme capaciteit’ kan worden geboden.

In Drenthe gaat KPN, samen met onder andere de provincie, Wageningen Universiteit en netwerkleverancier ZTE, werken met precisielandbouw en drones. De testen zullen plaatsvinden op een proefboerderij in Valthermond. Ook gaat KPN zelf in Drenthe experimenteren met mobiele communicatie op basis van millimeter golven. Hiermee kunnen in potentie snelheden tot ruim boven de gigabit per seconde worden behaald.

In de Rotterdamse haven gaat KPN, samen met netwerkleverancier Huawei, ‘network slicing’ onderzoeken. Dit is een concept waarbij specifieke diensten in een virtueel mobiel netwerk worden afgeschermd van het overige mobiele verkeer. Dat komt van pas bij bepaalde bedrijfskritische toepassingen. In de Rotterdamse haven wil KPN ook het gebruik van virtual reality voor industriële toepassingen onderzoeken.

Op de A270 in de buurt van Helmond en op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg zal KPN, als onderdeel van het Europese project Concorda, de nieuwste technologieën in mobiele netwerken gaan testen voor automotive-doeleinden.

Daarnaast blijft KPN betrokken bij 5Groningen, een industrie brede proeftuin in Noord-Groningen.

In tegenstelling tot 4G wordt 5G naar verwachting een ecosysteem waar veel bedrijfstakken, industrieën en gebieden van kunnen gaan profiteren. Naast een hogere snelheid richt 5G zich nadrukkelijk op flexibiliteit in het netwerk om hele korte reactietijden en een hogere betrouwbaarheid te ondersteunen.

KPN gaat met het 4G-netwerk stapsgewijs ‘voorsorteren’ op de komst van 5G.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond