Deel dit artikel
-

KPN gestart met vernieuwing Digitenne

KPN is gestart met de overstap van Digitenne naar de nieuwe technische standaard voor digitale ethertelevisie, DVB-T2. Daardoor kan straks ook HD worden aangeboden. De overgang naar de nieuwe technische standaard is een vereiste vanuit de verstrekte vergunning aan KPN.

Vanaf deze maand start KPN met de voorbereiding van het vernieuwen van Digitenne voor klanten. De vernieuwing gebeurt stapsgewijs per regio, waarbij Noord-Oost Nederland op 2 oktober als eerste aan de beurt is. Andere regio’s volgen in 2019.

Om gebruik te blijven maken van Digitenne moeten klanten de oude Digitenne-apparatuur omruilen voor een nieuwe tv-ontvanger. De vernieuwing is uiterlijk 1 januari 2020 in heel Nederland afgerond.

Het aantal Digitenne abonnees is in de loop der jaren sterk geslonken naar iets meer dan 200.000.

Dit bericht is 9 keer gedeeld

50 Reacties

Kees

Een sterk gestonken abonneebestand????

Gerard Broeksteeg

Enkele jaren geleden heb ik een digitenne-setje gekocht voor de caravan. Een insteekkaartje en een antenne, zonder abonnement.
Kan ik dat blijven gebruiken, of moet/kan ik ook iets doen?

Joop - KPN

Beste Gerard, u kunt uw oude digitenne kastje gratis omruilen.
Neemt u daarvoor kontact op met de klantenservice van KPN.

Henk Hunse

Moet Ik dus ook gelijk een tv. aanschaffen met minimaal een HDMI aansluiting ?

Karin

Ik woon in Ommen
Wanneer zijn wij aan de beurt
Momenteel is het echt heel erg slecht bereik van bepaalde zenders elke dag storing

Henny de jong

Ik heb een tv in mijn caravan waar een insteekkaart in past moet ik straks met een kastje werken en hoe gaat het als ik in verschillende plaatsen in het land campeer

Marcel

Ik heb een tv met ingebouwde insteekkaart en interne dvb-t tuner. Wat nu?

Peter

Ik kap ermee wordt veel te duur

Leo Scholte

Mensen die nu een insteekkaart hebben in een tv met H.264 kunnen straks niet meer via deze tv kijken.
Moet een tv met H.265 zijn.
Kpn gaat deze kaarten ook niet ruilen maar een kastje geven zodat je weer met 2 afstandsbedieningenbzit.
De DVB-T software in de meeste huidige televisie’s kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen KPN ervoor om alleen een ontvanger te leveren.

Astrid

Lachen dit. Mijn kastje met insteekkaart was kapot. Gratis omruilen? Mooi niet .om het nieuwe kastje te gebruiken betaal je €5 per maand. Had digitenne in combinatie met interactieve tv. Ben toch benieuwd wanneer het voor iemand gratis Word, zeker als je al jaren kpn klant bent😡😡😠

Erik

Het beeld was sws altijd matig en miste wel de hd kwaliteit. Kpn kan niets doen aan de voorwaarden van de vergunning en heeft wijzenlijk dit stil gehouden. Een 2e hands kastje nu al aanschaffen van het huidige systeem als je die niet meer hebt lijkt mij raadzaam want anders gaat kpn je wellicht geen hd kastje sturen. Digitenne blijft een systeem welke goedkoop en sober alternatief wil zijn op plaatsen waar geen huidige tv ontvangst mogenlijk is. Als het duurder gaat worden en steeds meer mensen zet in de caravan een smart tv met android kunnen ze via de kpn app al interactieve tv kijken dus dan is het gauw afgelopen met digitenne. Dat verwacht ik toch al op den duur, bij te weinig abbonees te duur systeem ook al betaal je de helft als kpn abonnee.

Erwin

Dan wordt het wel tijd voor een goed werkende app. Het wisselt nogal. Een tijd goed en daarna weer ruk. Zoekopties kan je niet wissen en opnieuw zoeken. Opent vaak verkeerde programma’s. Zo zonde

Paul van de Camp

Ik heb jaren geleden 2 Digitenne kastjes gekocht en best wel veel voor betaald en krijg nu te horen dat ik ze kan omruilen maar dat het 5 euro per maand gaat kosten.
Ben altijd zeer tevreden geweest over KPN e snap dat het belijd tegenwoordig huren is,maar kom dam met een voorstel periode gratis of zoiets.
Wordt nu dus verplicht 10 euro per maand te betalen of anders geen tv kijken.
Dan hadden ze toen niet de keuze moeten geven kopen of huren.
Kan dit niet opgelost worden???

Marcel

Hallo.
Begrijp ik uit bovenstaande reacties nu goed dat het straks (lees: via DVB-T2) niet meer mogelijk is om gratis NPO 1,2 en 3 (+ een regionale zender) te bekijken?

Betsy

Ik heb jaren geleden een digitenne kastje gekost met een kaart, met een gratis abonnement voor alle zenders, het kastje ging stuk en ik kon hem inleveren bij een KPN winkel en kreeg het nieuwe kastje niets aan de hand, maar naar een paar weken kon alleen maar ned.1,2 en 3 krijgen. Ik heb gebeld en kreeg te horen dat ik het kastje moest huren voor € 5,00 per maand. Ik vind dit een slechte reclame van KPN. Dus ik niets meer aan het gratis abonnement.

Andrea - Mevrouw

Idd niks GRATIS 5 euro p mnd per kastje .. oftewel aan digitenne valt niks meer te verdienen dus moetct eruit ik heb in de loop vd tijd de kastjes verkocht dus er valt niet eens meer om te ruilen …

Dit vind ik een zeer slechte “GRATIS” deal VAN KPN🖓🖓

Ricardo

Ja zo werkt kpn gewoon graaien naar de mensen en aren maar duurder worden met alles
Maar als je ze te woord staat via de telefoon kunnen ze niks voor je doen

Erik

Bovenstaande reacties nog is doorgenomen en ik denk dat ze npo 1,2 en 3 en een regonale zender blijven doorgeven maar zoals vermeld in een andere norm dus de huidige kastjes en tvs met ingebouwde digitenne worden derhalve waardeloos. Wat ik niet helemaal begrijp is dat ze niet gelijk vanaf meets af aan met HD uitzendingen zijn begonnen en het Digitenne avontuur niet hebben uitgesteld totdat de HD techniek echt van de grond was gekomen. Het huidige Digitenne zoals we nu kennen heeft uiteraard wel zijn beste tijd gehad, vanaf 2004 timmeren ze er al mee aan de weg en de laatste jaren zie je ook dat er niet meer mee actief geadverteerd wordt en het steeds slechter gaat met Digitenne en het wellicht het zorgenkindje is van KPN. Nu niet instappen in HD betekend versnelt het einde van Digitenne en je praat over heel dure contracten en belangen, doorgifte van tvkanalen is een dure aangelegenheid en zodra iets te duur wordt en niet meer loopt moeten ze gaan vernieuwen en dat zijn ook de contratueele afspraken. Digitenne 2 komt er, of je nou wil of niet en het moet ook. Ik verwacht dat het op termijn gaat verdwijnen wanneer internet in combinatie met smart tvs en een goedwerkende app gemeengoed gaat worden, vernieuwing blijft en bestaande technieken verdwijnen

Fred

Ben doordat kpn slecht kwaliteit qua signaal sterkte levert aangewezen op twee soorten ontvangst 1 interactief en digitenne voor andere kamers nu had ik een insteekkaart gehuurd bij kpn maar zelf een kastje van.kpn erbij gekocht omdat ik anders bijvoorbeeld niet op de slaapkamer ontvangst had.

Afijn heb dit ook gemeld bij kpn en gevraagd om een oplossing wordt er doodleuk gezegd moet er een tweede bij huren.ga ik echt niet doen KPN!!.

Zorg voor en sterkere signaal en investeer hierin en stel digitenne gebruiker tevreden doe niet zo zielig!!!!!

J. Meijer

Toen ik interactieve tv nam bij telfort kon ik gratis kijken op mijn 2e tv. Ik had digitenne en kon dus gratis blijven kijken. Ik krijg elke maand een rekening van €0,00 van KPN.
Ga ik nu €5 per maand daarvoor betalen???
Dat zou wel heel oneerlijk zijn.
Hoe zit dat.

Monique

Heb al jaren interactief met twee kastjes digitene boven.. Daar had ik ooit zelf opname recorders van kon digitene voor gekocht..
Deze omruilen ben ik alle opnames kwijt want die staan bij dit soort op recorder ipv soort cloud.. En zeker ook daarvoor extra betalen oven op mijn al 5euro per kastje???.. Puff.. Gekkenwerk.. En interactief geeft hier ook. VAak problemen.. Dan blijdat ik kastje nog heb.. Misschien tegen die tijd toch overstappen???

Dadam

Interactieve tv is leuk als je Wifi hebt, maar de duizenden op een boot hebben geen wifi en hebben dan een hele dikke databundel nodig. Dus noodgedwongen dan toch maar een kastje huren om Digitenne te ontvangen.

André

Gewoon canal digitaal satelliet nemen ben je van alles af kan je overal in europa hd ontvangen ideaal en zenders zat

Rob Bakker - 1953

Idd zeer content met Canal Digitaal. En dmv een insteektuner in mijn settopbox een Digitenne T en straks T2 signaal er bij. #beneengelukkigmens…

norman - prive

Ik moet nu ook een nieuw kastje huren, omdat wij in Groningen overgaan op het nieuwe digitenne, (1 oktober heb ik begrepen), betekend het nu dat wij in Groningen vanaf 1 oktober alleen nog maar het nieuwe signal ontvangen, of blijft het oude signal nog tot 2020?

Jacqueline

Ik heb mijn kastje netjes omgeruild en heb nu helemaal geen ontvangst meer. ??

Hans Anders

Echt belachelijk dit.
Dat ze iets aan de kwaliteit van digitenne gaan doen, kan ik me eigen wel voorstellen, want ik stoor mijn eigen daar al jaren aan.
Maargoed, dat even buiten beschouwing gelaten.
Ik heb digitenne op mijn boot met een C1 insteekmodule. Dit speciaal aangeschaft om geen extra afstandbediening, draden en stopcontacten in het zicht te hoeven hebben.
Hoe willen ze dit gaan oplossen dan, niet dus….
Ik zeg nu al dat ook deze keuze KPN HEEL VEEL leden gaat kosten en misschien wel de doodsteek van het hele digitenne tijdperk. Of ze moeten de abonnementskosten flink gaan verlagen om zo nog een bepaalde doelgroep te kunnen beïnvloeden. Ik kap er in ieder geval mee.

Erik

Ik denk, weet wel zeker, dat bij de omschakeling inderdaad het oude signaal verdwijnt, is toch veelste duur om digitenne 1 en 2 te blijven uitzenden lijkt mij en daar is de bandbreedte ook niet voor aanwezig. Volgens mij is Jacqueline hierboven mij iets te snel overgestapt, het gaat pas 1 oktober beginnen met Digitenne 2 in de Noordelijke provincies. Het canal digital alternatief is leuk als je een automatisch draaiend systeem hebt op een boot of een offset schoteltje kwijt kunt. Wel is het zo dat er met de komst van Technisat Multisat antenne met een schoteltje van maar 40 cm op een blindscan van de Hotbird, Astra 1,2 en 3 al free to air al een 900+ beschikbaar tv kanalen beschikbaar zijn.. toch iets om over na te denken (?) Beste van Nederland tvzender zit er sws altijd al bij..de vraag is of Canal Digital geschikte ontvangers blindscan functie hebben, dat weet ik niet, zonder dat is het inregelen geen doen van al die satkanalen…

Gert

De laatste dagen van DVBT DVBT2
Kan nu mijn lenco lcd tv in de caravan weg doen , kosten €199,00
Ik kijk wel via 4g internet…

Boi

Dus ik kan gelijk 2 nieuwe TV’s aanschaffen want ik heb TV’s met ingebouwde digitene ontvanger, en de TV’s kan ik niet opwaarderen naar dvb-t2.
Bedankt KPN!

Kok

Omruilen wordt dit genoemd. Jaaaaaa maar bij meer als één ontvanger omruilen gaat het wel 5 euro per maand extra kosten. Telefonische wordt daar op gereageerd met “KPN moet de kastjes ook inkopen” .
Wat een prima service van KPN !!
KPN hoe lang wordt Digitenne nog in de lucht gehouden ?

ANdre - Digitenne

Nieuwe Digitenne is geen verbetering. RTL4 is in elk geval veel slechter en heb nu deze week al veel storing. En de EPG is een stuk onhandiger an op de oude digitenne. Kwaliteit zegt me niets..vreemd geneog luister ik meer TV dan dat ik echt kijk. Dus een haniger EPG waar je door heen kun bladeren en van Nr1 ook door kunt nar Nr30 ipv 30 keer te moeten killikken om daar te komen was veel handiger geweest.
Nieuw is niet altijd beter..vaak niet zelfs.

Marijke van Heusden

Sinds gisteren een nieuwe Digitenne ontvanger aangesloten met HDMI. Goed beeld, dus dat is fijn. Ook de gids vind ik overzichtelijker geworden. De nieuwe afstandsbediening zou de mogelijkheid bieden om het beeld stil te zetten en om vooruit of achteruit te spoelen. Althans die knopjes zitten erop. Dit lukt dus niet. Kunt u me zeggen waarom?

Hendrik Jan de Snaijer

Mag ik het pure diefstal noemen, gestart als Digitenne met koopkastjes en of insteekkaarten en nu huur je voor 1 toestel.
Wat je meer verlangt, daar moet de beurs voor worden opengetrokken.
Pure diefstal.
Gooi je kastjes maar weg en de insteekmodules kan ook in de kliko.
Schande KPN, je naam onwaardig.

Joop Solleveld - prive

het is een vreselijk omslachtig gedoe
de smartcard werkt opeen niet meer na hem een keer eruit gehaald te hebben voor het card nr te lezen /noteren
en nu het kastje krijg je weer een HDMI kabel adapter en A B
neemt allemaal weer ruimte in extra electra en zie het maar weg te werken
voor een net gezicht
als het eenmaal geinstalleerd is dan NOG geen H D tv want dat is pas volgend jaar Mei regio Zuid Holland
het is alles behalve klant vriendelijk en dan moet je voor een een 2 e kastje
nog een 5 euro p maand betalen is 60 euro p jaar
ik hoor uit het Noorden al klachten dat het beeld nu nog niet optimaal is
reden tot verder vrezen dus

Joop Solleveld - prive

De Smart insteek card die ik al een tijd gebruik is reuze handig
achter in de tv geen kabels snoeren en afstand bediening extra
waarom niet gelijk een vervangende card uitbrengen
met een beetje technisch inzicht had dit gewoon gekund
We leven in een tijd met moderne geavanceerde technieken
kennelijk geldt dit niet bij KPN
dit kastje is gewoon een kale ontvangen met geen optie,s
zo goedkoop mogelijk
hieruit blijkt dat heel deze verandering vrij onvoorbereid van start is gegaan
het moest allemaal zo snel mogelijk
het is de bedoeling dat Digitenne zeker tot 2030 draait (nieuwe licentie ) vergunning rondom kanaal 21 470 mhz
er zullen nog wel de nodige kinderziekten zijn dus veel sleutelen aan masten
Wat ook niet klopt dat volgende jaar ned 1 2 3 nu free to air op DVBT dan
niet meer te ontvangen zijn de tv moet dan DVBT 2 geschikt zijn
of een decoder HDMI er aan hangen
Het moet allemaal zo van de (R)overheid
de klant i consument is niet belangrijk daar wordt geen rekening mee gehouden
Ik ben benieuwd hoe dit verder verloopt

Tegro

Wat zijn veel mensen toch dom, het gezeik over gratis in combi met kpn interactief.
Dan is het toch gratis je betaal geen kosten voor digitennen maar 5 euro voor huur van het kastje.
Sommige hebben zelfs het kastje verkockt (lekker slim) zit de gene die hem heeft gekockt op jouw kosten tv te kijken.

joop Solleveld - prive

Oude kastjes en ook insteek kaarten werken straks niet meer
Vandaar dat we nieuwe kastjes krijgen die dvbt tv 2 onder steunen
Ik heb er al een ontvangen doet het goed
Alleen nog geen HD ontvangst 📶 dat komt pas April volgend jaar voor Zuid Holland
Ben zeer benieuwd hoe de ontvangst dan zal zijn
Geduld dus.
Een 2e kastje kost dan 5 euro per maand
Vind ik niet echt klant vriendelijkheid maar goed kpn
Heeft veel kosten met heel die ombouw van al die masten en torens

Boi

Helaas wonen wij op 48km van de mast en dat houdt in dat bij bepaalde weersomstandigheden er 0% ontvangst is, kpn is te beroerd om dat probleem op te lossen met een hulp mast of meer vermogen op de mast voor dit gebied. En toch geld vragen voor de geleverde service. Ik vind het voor een bedrijf dat op wereld niveau nieuwe technieken uitvind schandalig slechte service naar eigen klanten en markt.

R. Meijer

Digitenne levert een achterhoede gevecht. Het aantal abonnees neemt af en met de toenemende uitrol van glasvezel in buitengebieden zal dit nog verder afnemen. De uitrol van DVB-T2 (verplicht door de overheid) kost miljoenen en uiteindelijk zal dat toch betaald moeten worden door een handjevol abonnees. KPN is een commercieel bedrijf en zullen zich afvragen wat het rendement is van investeringen die ze doen. Het heeft m.i. zijn diensten bewezen. We moeten verder kijken naar nieuwe technologien. Omdat de satellieten veel buitenlandse zenders kunnen tonen zal dat voorlopig wel blijven bestaan alleen zit je dan met zo’n lelijke schotel. 4 en 5G zou het mooiste zijn.

Dirk van Haaren

Ben in het bezit van 3 digitenne ontvangers waarvan een met een harde schijf voor het opnemen van programma’s.
Alle 3 gekocht dus in eigendom en straks rijp voor het vuil. Kapitaalvernietiging heet dat. Van enige compensatie is geen sprake
Krijg straks nieuwe ontvangers voor elk een extra € 5 per maand zonder enige vorm van een opname mogelijkheid. Minder mogelijkheden voor meer geld.

Is dit de KPN service? Dit had KPN toch voortijdig kunnen zien aankomen en daar op in kunnen spelen? Dus KPN hoe nu verder.

joop Solleveld - prive

In antwoord op reageerders
Laten we niet voortdurend negatief blijven over digitenne
straks HD ontvangst met mogelijk ook Hd Geluid
Ze timmeren welaan de weg ook al is het laat
laten we kijken hoe dit uitpakt als het er is
Dat je voor een 2 e kastje nog eens 5 euro pm moet betalen ben ik het ook niet mee eens
je kan daar over protesteren bij de KPN desk
verder brengt deze operatie veel kosten met zich mee
ombouw van alla masten en torens installatie.s
Het is niet niks
Alleen is men er wel erg laat mee want op de kabel kijkt bijna iedereen al HD Tv en zelfs Ultra HD tot 4 k
dus

Dirk van Haaren

Joop Solleveld, ik was tevreden met hetgeen hier staat aan ontvangers. Als door welke omstandigheid dan ook van hogeraf e.e.a. veranderd moet worden dan dient daar iets fatsoenlijks tegenover staan. Op z’n minst een gelijkwaardige mogelijkheid met een mogelijke compensatie van de oude apparartuur.
Er zijn nu 3 nieuwe type ontvangers welke je ontvangt is niet bekend er over te communiceren. M.a.w. wat men krijgt is een verrassing.
Wij zijn i.v.m. afstand afhankelijk van een schotel of digitenne en zo zullen er vele zijn. Enige attentheid van welke kant dan ook had toch wel op zijn plaats geweest.

joop Solleveld - prive

Ja zeker helemaal mee eens
zo is het ook er ontbreekt klant vriendelijkheid en daar kamp ik ook mee
ik ga nog wel eens bellen met kpn over dat 2e kastje wat ik nog niet heb
pas volgend jaar april ik vind dan ze 2 kastjes gratis moeten geven
zeker voor klanten die al jaren bij KPN zitten
Ik ben daar nog niet over uit gesproken

maar wat ook speelt is dan Ned 1 2 3 en regio wat nu vrij te ontvangen is straks met dvbt 2 tv niet meer op dvbt te ontvangen is
dus wel free to air maar die mensen die geen digitenne willen
moeten een decoder kopen die voor dvbt 2 tv geschikt is
of een nieuwe tv die dvbt 2 tv is geschikt

dus ook zij worden opkosten gejaagt
dit is te danken aan de (R)overheid die de huidige band voor mobiele communicatie wil gebruiken
kan KPN niets aan doen zij moeten maar schikken anders geen licentie meer
Ik heb niets met de overheid het is een zooitje ze jagen het volk alleen maar op kosten en ongemak

A. Korsten

KPN is een zeer onbeschoft beleid aan het voeren. Ik heb eigen apparaten, deze mak ik van kpn weggooien en armoedige flutkastjes gaan huren voor €5 per maand. Kastje heeft een waarde van minder dan €50. Schandelijk gewoon, maar ze niet voor niets de naam koninklijk. Massaal opzeggen dat kpn.

joop Solleveld - privé

Ben het eens dat dit geen klant vriendelijkheid is
Dit kan beter
Maar vergeet niet dat deze operatie veel kosten met zich mee brengt waar wij op deze manier aan bijdragen
Als we hiermee goede HD tv met prima beeld en geluid krijgen dan wat we nu hebben is het dat wel waard
Maar waarom ze zo laat hiermee zijn begonnen is mij niet duidelijk. Dat kan met die frequentie wissel.te .maken hebben die er ook nog eens bijkomt
Veel werkzaamheden personeels kosten en materieel
Ben er ook niet blij mee maar kan het wel begrijpen
Wat ik hoop dat ze het abonnement tarief niet gaan verhogen
We,zijn begonnen met 7,50 per maand en we,zitten nu al op 15,50 dus,ruim het dubbele.
Maar dat zou het zelfde blijven vraag mij af hoelang dit kosten dekkend is
Als is omgebouwd hoeft er niets meer te gebeuren
Alles wordt computer gestuurd lijkt me
Afgezien van periodiek onderhoud

Erik

Wat het mee te maken heeft dat ze zo laat instappen met HD wat Joop zich afvraagt lijkt mij duidelijk, contractueele verplichtingen natuurlijk. Ik ben in 2003 bij een avond geweest waarin kpn toelichte wat er ging komen op de KPN mast op de Energieweg te Alphen ad Rijn, het digitennnedus. Ik heb mij tien openlijk afgevraagt of er behoefte was voor zoiets als Digitenne en daar werd direct bevestigend op gereageert. We zullen zien hoelang Digitenne 2 het gaat volhouden, denk net zolang als dit nieuwe contract gaat lopen en dan gaat de stekker er definitief uit. Let op mijn woorden.

Joop Solleveld - Prive

Weet het niet zo Kpn heeft licentie tot 2030
Er zijn nogal wat mensen met campers en boten
Zo ook vaste Digitenne gebruikers
En ja. Techniek gaat verder misschien kunnen over een paar jaar volledig tv zien draadloos op de p c
Zonder Digitenne
Maar nu wordt er veel kosten en werk gestoken in HD tv
Dat moet dan toch wel wat jaren draaien
We moeten toch enigszins blij zijn dat het verbetert wordt
Er kunnen klanten opzeggen maar ook bij komen
Dus. Het is gewoon afwachten
We gaan het zien en horen

peter

Ik heb vanaf het begin digitenne gehad.ik was hier wel redelijk tevreden mee.maar de nieuwe zxv 7200 ontvanger is een regelrechte afgang,ik had meerdere regionale zenders geprogrameerd: kan nu niet meer ; ik nam programmas op zowel op video als op dvd recorder. kan nu ook niet meer, ik had meerdere Topfield kastjes voor zowel op de slaapkamer als in de caravan, de laatsten weliswaar zonder insteekkaart dus alleen NPO en regionaal. Ik heb 1 van mijn kastjes inmiddels omgeruild in de KPN winkel maar ik overweeg sterk om hem maar in de ongeopende verpakking maar weer terug te brengen en digitenne helemaal op te zeggen en TV van tele 2 te nemen waar ik reeds internet en bellen van heb.

joop Solleveld - prive

Het nieuwe kastje functioneert goed bij mij
het is zaak goed te laten scannen zodat ie alle zenders pakt
Nu woon ik dicht bij de KPN toren dus prima ontvangst
alleen nog op het oude netwerk dus nog geen HD tv
Maar de ontvangst is nu goed kijken wat het volgend jaar is na de zenderombouw

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond