Deel dit artikel
-

KPN en Glaspoort bieden goedkopere toegang tot glasvezelnet

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft van KPN en de joint venture Glaspoort voorstellen ontvangen voor toezeggingen voor lagere tarieven en betere voorwaarden voor telecomaanbieders die toegang willen tot hun glasvezelnetwerken.

De toezichthouder ziet in deze voorstellen een ‘betekenisvolle stap’ voor de telecommarkt en overweegt dan ook deze bindend te verklaren.

De ACM streeft ernaar om medio april een ontwerpbesluit hierover voor te leggen aan de markt.

De ACM meldde in juli 2021 risico’s te zien dat de tarieven en voorwaarden die KPN voor toegang tot zijn netwerk hanteert het voor andere telecomaanbieders moeilijk maken om op de korte en lange termijn te concurreren met KPN. Daarom startte de ACM onder andere een marktanalyseonderzoek.

KPN stelt onder meer voor om het zogeheten ODF-aanbod (waar concurrenten alleen het laatste stukje glasvezel van de straatkast naar de abonnee huren van KPN) te vereenvoudigen naar één landelijk tarief, waarbij de lijnprijs voor concurrerende telecomaanbieders daalt met ruim 10 procent.

KPN stelt daarnaast voor om de VULA-tarieven op de glasvezelnetwerken die vanaf 2020 zijn aangelegd te verlagen met 10 à 30 procent, afhankelijk van de gekozen snelheid en de schaal van de afnemer. Het gaat hier om zogeheten virtueel ontbundelde toegang waar toegangsvragers vanaf een meer centrale plek toegang krijgen tot het KPN netwerk. KPN zal de komende acht jaar voor deze diensten een gematigde aanpassing van de consumentenprijsindex volgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond