Deel dit artikel
-

KPN komt met 4G modem voor buitengebied

KPN gaat 400.000 gezinnen op het platteland en in buitengebieden van snel internet voorzien. Vandaag introduceert het telecombedrijf een speciaal 4G-modem dat afgelopen jaar in het Groningse Loppersum is getest.

KPN biedt het modem aan voor 100.000 huizen in afgelegen gebieden in de Achterhoek, Groningen, Friesland, Zeeland, Noord-Brabant, maar ook in de Randstad. Voor 50 euro per maand krijgen gebruikers 50 Gigabyte aan data.

Internet Buitengebied via 4G is alleen beschikbaar voor zeer afgelegen woningen in rurale gebieden. Voor inwoners van buitengebieden die hiervoor in aanmerking komen is er een postcode-check beschikbaar op www.kpn.com/buitengebied. Internet Buitengebied via 4G kent twee abonnementsvormen, toegespitst op het doel en het gebruik (Interactieve televisie is geen onderdeel van deze oplossing).

De oplossing vergt veel minder investeringen dan de aanleg van glasvezel. Niettemin wil KPN tientallen miljoenen euro’s uittrekken om 300.000 huishoudens in dorpskernen en omgeving van glasvezel te voorzien in combinatie met een upgrade van het kopernetwerk. Daarbij zal glasvezel niet tot aan de deur worden aangelegd. De internetsnelheid zal minimaal voldoende zijn voor triple play-diensten en interactieve TV in HD-kwaliteit.

Momenteel beschikken nog steeds 500.000 van de 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens over een internetverbinding van gemiddeld zo’n 6 Mbit/seconde.

Deel dit bericht

21 Reacties

H Dunnik

Op mijn postcode is dit niet beschikbaar volgens de poscodecheck. Terwijl kpn nu max 1mb/s snelheid bied. 4G is gewoon goed te ontvangen op mijn adres. Waarom niet álle buitengebieden??

groet, een inwoner uit Zuidermeer (NH)

KoalaBear

Momenteel even bij ouders. Die hebben ongeveer 4 mbit/s, en ook niet heel stabiel. “Helaas, niet beschikbaar op uw adres”. Mooi verhaal. Heb je jaren later als de rest van Nederland eindelijk ADSL gekregen, een van de slechtste verbindingen van nagenoeg heel Nederland, is ook dit niet beschikbaar. Voor IT-er is 50 GB natuurlijk veel te weinig. Nee, sowieso geen optie.

Geoff Coupe

Ik woon in de Achterhoekse buitengebied – en, ja zeker: “Helaas, niet beschikbaar op uw adres”. En 50 GB per maand is te weinig voor thuiswerkers die werken met de Cloud en video-conferencing. Niet een oplossing voor mij.

ruud vd steeg

zou het dan eindelijk zover zijn, wat heb ik liggen leuren om glasvezel te krijgen, toen het hier in de dorpen kwam (zoals echt susteren koningsbosch…) maar helaas nog steeds een koper draadje uit de 70er jaren, ach gelukkig hebben we riool sinds 2008 en aardgas komt nooit…. elektrisch hebben we … wat willen we nog meer JAAAAAAAA sneller internet KPN hebben alles van kpn, digitenne wat steeds duurder wordt een pakket tel+ internet ook kpn, dus kom maar op KPN

Martijn Steenaert

Na een jaar proberen glasvezel in het Achterhoekse buitengebied te krijgen nog geen steek verder gekomen:
# Nationale overheid preekt mooie woorden maar doet zelf niks
# Provincie en gemeentes durven niet of willen niet
# KPN biedt surrogaat oplossingen die minister Kamp geweldig vindt, maar voor de Achterhoekers een duur en onvolledig alternatief zijn
Gevolg: Achterhoek wordt achterlijker en het verschil met Holland wordt economisch en sociaal steeds groter.

Moniek

Ook hier nog steeds koperdraadje en ook wij komen niet in aanmerking voor 4g in buitengebied al jaren klant bij KPN en nu laten ze ons weer in de steek. Glasvezel biede ze ons momenteel tegen een schrikbarend hoog bedrag aan mits het hele gebied aansluit!! Waardeloos in het dorp ligt de glasvezel bij iedereen binnen voor niks terwijl maar 30% daadwerkelijk gebruikt maakt van de glasvezel omdat ze al voorzien zijn van kabel. En wij hebben niks!! Erg teleurgesteld in KPN

Marry de graaf

Ja denken we eindelijk dat we sneller internet krijgen en ook is er beloofd dat heel Nederland eind 2016 snel internet moet hebben maar vergeet dat maar. Ik betaal 27,25 voor instap bij KPN voor 0,2MB, het is een schande. Ik kom in aanmerking voor 4G maar wat krijg ik daarvoor en wat kan ik ermee…weinig dus. Kinderen die studeren moeten ergens anders hun scriptie maken of op internet iets downloaden….eigenlijk te gek voor woorden. Ik heb schotel voor tv en dat kost me 65 euro per maand. Internet van KPN 27,50 en dan nog eens die 50 euro moeten gaan betalen……absurd en bij elkaar 142,50 per maand en dan heb ik nog niks. Gemeente van Bunschoten-Spakenburg doe iets aan de burgers van het buitengebied, eind februari ligt er weer een flinke rekening van de gemeente belastingen. Teleurgesteld in de gemeente Bunschoten SPakenburg en KPN. VOOR EEN DERBY TREKKEN ZE WEL ALLES UIT DE KAST ZOALS EXTRA POLITIE EN ME. Een teleurgestelde inwoner van Eemdijk (gemeente Bunschoten-spakenburg

Xander Buffart

Ook op onze postcode is dit niet beschikbaar volgens de poscodecheck en een KPN medewerker. Dit terwijl we nu een snelheid van 1,5 mb/s hebben en uitstekend 4G bereik (zowel binnen als buiten) hebben. De KPN medewerker gaf aan de de netwerkinfrastructuur niet voldoende capaciteit biedt om deze dienst af te (mogen) nemen. Nou lekker dan KPN, weer met een dode mus blij gemaakt!

johan

Wat een gejank hier joh. Ga je toch lekker in de randstad wonen, ben je van dat gedonder af!

Manon

@johan er zijn mensen die hun beroep uitoefenen op het platteland, landbouwers, tuinders, melkveehouders, bloemenkwekers enz. Daarvan wordt ook verwacht dat ze met de tijd meegaan, een moderne bedrijfsvoering, maar zonder fatsoenlijk internet is dat niet te doen. De optie ga toch lekker in de randstad wonen hebben zij niet hoor. Bovendien hebben ook zij kinderen die voor school/studie van het internet afhankelijk zijn!

Paul Klijsen

Niet te geloven, op vrijdag 13 november binnen 1 seconde KPN aan de lijn voor 4G internet in het buitengebied, binnen een kwartier alles geregeld, 4G-modem wordt zondag 15 november(!) bezorgd (zaterdag schikte mij niet) en kan meteen ‘de lucht in’. Weet natuurlijk niet of en hoe het werkt, maar hopelijk wel beter dan de 4 Mb die ik nu heb. Een aanrader?

J Veldman

Beste mensen, ik hoor graag jullie ervaringen met dit 4G product voor buitengebieden want misschien ga ik het ook bestellen. Graag uw korte reactie naar justin_veldman@hotmail.com

Johan

Zijn er reeds mensen die het vaste 4g modem hebben ontvangen en hun ervaringen willen delen?

Sta op het punt dit product van KPN af te gaan nemen aangezien de adslverbinding hier niet verder gaat dat circa 2,8 / 0,7 Mbps.

Kijk uit naar de eerste reacties

Roeland

Oprecht voel ik mee met de mensen en plaatsen waar het niet beschikbaar is .
Voor ons in het buitengebied van Putten is het samen met KPN compleet wel een goede oplossing voor ons Data verkeer en thuiswerken .
Erg blij met deze oplossing, scheelt duizenden Euro’s voor glasvezel aanleggen wat voorlopig ook nog niet eens beschikbaar is . Wel gratis in in het dorp natuurlijk!
Maar ja daarvoor wonen wij weer in het bos!

Heuff

Woonachtig in buitengebied Gendringen en bij postcodecheck blijkt 4 G hier niet mogelijk. Met smartphone speedtest gedaan en meet 25 mb up en download.
Triest want thuis 2 internetaansluitingen via koperlijn.

Beide verbindingen 2 mb maximaal met upload van 0,4 mb en erg klapperend. Hierdoor dubbele kosten voor totaal 4 mb en niet kunnen telewerken. Aangeboden Mb,s over 4g sowieso te weinig om te kunnen telewerken. Wordt er triest van en glasvezel blijft het enige goede alternatief.

Henk

Dit is natuurlijk niet de oplossing waar we op wachten in het buitengebied, ondanks de goede bedoelingen van KPN.

50 GB is er, met een paar thuiswonende kinderen natuurlijk zo doorheen met een beetje Netflixen, Youtube, Spotify enz.

Waar we écht iets aan gaan hebben in het buitengebied is een versnelde uitrol van glasvezel, bijvoorbeeld door het bestaand riolerings netwerk, zoals uitvoerig getest in het oosten van het land.

Met het ‘4G modem’ krijg je dan wel een redelijke snelheid, maar zijn bepaalde toepassingen weer niet mogelijk, zoals het gebruik van IP camera’s en dergelijke.

Er zijn miljoenen uitgetrokken voor het ‘ontsluiten’ van het platteland voor wat betreft breedband toegang, maar ik vrees dat we voorlopig nog aan het hele oude koper vastzitten. En dat is, met in mijn geval een afstand van 6 km vanaf de centrale en dus letterlijk het laatste huis op de lijn, gewoon de bottleneck.

Rob

Dat laatste bericht geldt voor mij precies zo al zijn hier de kinderen de deur uit. Vraag mij alleen af wat 50GB dan biedt bij normaal gebruik en af en toe netflix kijken. Iemand enig idee?
En ja ook wij hebben een paar jaar terug uiteindelijk wel riool gekregen maar geen data er bij aangelegd ondanks dat alles open lag …..

Voortman

Ik kom volgens de site wél in aanmerking. Modem gekocht en abonnement afgesloten. Na installatie blijkt het niet te werken. Storingsdienst gebeld; postcode en huisnummer; oei, daar is geen dekking….. Nu maar proberen mijn centjes weer terug te krijgen )-:.

Leandro

Ik overweeg een aanschaf omdat ik volgens de postcode check in aanmerking kom maar ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van anderen. Voor mij zou het als ZZPer met kinderen een uitkomst zijn!

willem sopar

Ik heb dus plattelandinternet 4G van KPN
Werkt goed en zeer stabiel tov de 1.6 Mb/s download en 100 kb/s upload van de vaste verbinding is dit een hele verbetering.
Wat ik jammer vindt de beloofde snelheid 50mb/s download (gem 30 mb/s) wordt niet gehaald ,bij 13 a 15 Mb/s houd in mijn wel op.
De verbinding heeft helaas een max volume debiet is daardoor beperkt en tv kijken nu nog niet mogelijk.
Kpn zou hier wat aan moeten doen en de snelheid van de verbinding conform moeten optimaliseren of zolang dit duurt de klanten naar rato korting moeten geven op hun internet abonnement.
Al met al kan het zich niet meten betreft prijs en snelheid die all-in pakketten via glasvezel verbinding bied.
Het is helaas nog geen echte oplossing voor het internet op het platteland

R. Jager

Ik woon op Johannes Poststr. 16 in Nieuwlande. Mijn buurman op nr. 18 (op nog geen 50 m. afstand ) heeft 4 G snel internet zonder extra kosten. Op mijn adres is installatie niet mogelijk. Onbegrijpelijk!!!
Al meer dan 40 jaar trouwe klant van K.P.N. ! Dit is niet te accepteren. Ik overweeg dan ook passende maatregelen; inschakelen van de pers en opzegging lidmaatschap.
KPN DIT KUN JE NIET MAKEN!!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond