Deel dit artikel
-

KPN met mobiele televisie naar Olympische Spelen

KPN begint in de eerste helft van 2008, in de aanloop tot de Olympische Spelen in China, met televisie op de mobiele telefoon. Er wordt gewerkt met de ‘mobiele versie’ van Digitenne. Interactiviteit is mogelijk via Umts.

“We zijn op dit moment het netwerk aan het opbouwen en verkeren in de testfase. Over het bedrijfsmodel, marketing, tarieven en andere details is nog weinig bekend”. De woordvoerder van KPN bevestigt dat Nederlanders vanaf volgend jaar via de zogeheten DVB-H technologie televisie kunnen kijken op de mobiele telefoon.

Geen Umts nodig

Deze vorm van mobiele digitale televisie is anders dan de streaming kanalen die telecomaanbieders nu al uitventen op hun mobiele netwerken. DVB-H is namelijk de mobiele variant van Digitenne, wat staat voor digitale televisie via de ether. Daarbij is geen verbinding met een breedbandig mobiel Umts-netwerk nodig. De mobiele telefoon bevat een antennetje dat simpelweg de signalen uit de lucht plukt. Interactiviteit is enkel mogelijk via een Umts-retourpad.

Bij de uitrol van het DVB-H netwerk lift KPN mee op de bestaande infrastructuur van Digitenne. De woordvoerder wil geen uitspraken doen over de beoogde dekkingsgraad in de zomer van 2008. Dan vinden de Olympische Spelen plaats in China, een evenement waar traditioneel veel technische proeven worden gehouden en nieuwe producten worden gelanceerd.

Ook bij Vodafone en T-Mobile?

Het is evenmin duidelijk of KPN mobiele digitale ethertelevisie zelf op de markt brengt of volgens een groothandelsmodel. Bij dat laatste zouden bijvoorbeeld ook T-Mobile en Vodafone mobiele tv-abonnementen aan kunnen bieden. De woordvoerder: “We zijn een transporteur van data en een bedrijf met een open structuur.”

Vodafone-directeur Harry Odenhoven zei vorig jaar met KPN te spreken over doorgifte van digitale televisie. KPN wil niet ingaan op de huidige status van die gesprekken.

TNO staat KPN bij met technisch advies rondom de implementatie van DVB-H.

DVB-H werd eind juni op Europees niveau geaccepteerd als dé standaard voor mobiele digitale televisie. De belangrijkste flessenhals voor brede acceptatie van DVB-H is vooralsnog het gebrek aan geschikte toestellen. Om ethertelevisie te kunnen bekijken op een mobiele telefoon dient deze over een speciale, ingebouwde ontvanger te beschikken. Dit soort techniek wordt nog niet standaard in nieuwe toestellen verwerkt.

Bron foto: GISuser.com (CC) 

Deel dit bericht

2 Reacties

Richard van den Boogaard

Het was te verwachten. Benieuwd wat ze dan met de licentie op Digitenne gaan doen. Volgens mij staat in de voorwaarden dat ze per 1/1/2008 vrij zijn van de verplichting om er DVB-T omroepsignalen over heen te transporteren. M.a.w. men zou ook kunnen besluiten om het DVB-T netwerk verder te verdichten en vervolgens over dezelfde capaciteit meer zenders doorgeven in MPEG-4 via DVB-H…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond