Deel dit artikel
-

KPN neemt Freeler over

KPN en ING hebben een letter of intent getekend voor de overname van internetaanbieder Freeler door KPN. Freeler zal onderdeel gaan uitmaken van KPN-dochter Planet Media Group. Hierdoor zal de Freeler-naam hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Partijen hebben de intentie de transactie begin 2005 definitief af te ronden.

Freeler is op initiatief van ING Bank, Nationale-Nederlanden en Postbank in september 1999 van start gegaan. Freeler heeft rond de 60 medewerkers in dienst en ruim 145.000 actieve klanten. Het bedrijf biedt sinds begin dit jaar ook adsl aan. Planet Media Group voert de merken Planet Internet en Het Net. De internetaanbieder heeft rond de 240 medewerkers in dienst en 1.352.000 klanten. Planet Internet startte in 1995.

De overname van Freeler door KPN is opmerkelijk want eerder dit jaar zei Freeler-directeur John van Brakel tegen Emerce dat Freeler voorlopig niet losgekoppeld zou worden van ING maar dat er af en toe best wel wat verkennende gesprekken met partijen buiten ING Groep. “Aan het einde van de rit leveren die gesprekken niets op,” zei Van Brakel bij die gelegenheid. Daar is nu kennelijk verandering in gekomen.

Hij zei toen ook dat Freeler op papier 620.000 gebruikers had, maar dat dat dat aantal er in de praktijk ver onder lag. Het effectieve aantal Freeler-gebruikers lag volgens hem zelfs onder de 300.000 gebruikers. Nu weten we dus dat dat er 145.000 zijn. Freeler begon in de hoogtijdagen met het aanbieden van ‘gratis’ internet. Dat ‘gratis’ is sinds begin dit jaar voorbij en dat markeerde ook het einde van een tijdperk.

Die operatie heeft Freeler waarschijnlijk veel klanten gekost. Het probleem van Freeler was dat er veel mensen die een account hadden bij Freeler wel gebruik maakten van hun Freeler-mail account, maar dat ze niet inbelden via Freeler. Dat kostte het internetbedrijf veel geld. En dat was reden voor Freeler om voortaan 1,45 euro in de maand te vragen aan nieuwe abonnees. Dit om in ieder geval uit de kosten te komen.

Deel dit bericht

3 Reacties

klaas

Waarom heeft dit zo lang geduurt? Freeler heeft de afgelopen jaren met iedereen gesproken en ISP is duidelijk geen kerntaak van ING, toch is er nu pas een deal. Zat er een lijk in de kast? Wilde ING teveel hebben?

Bob

Ik heb gewerkt bij Freeler en kan je vertellen dat er 3 jaar geleden een bod van AOL op tafel lag voor anderhalf miljard gulden, ja je leest het goed, anderhalf miljard, 1500 miljoen = fl 1.500.000.000,- ZOVEEL! De reden dat ze toen niet wilden verkopen is: ze dachten dat geld ruimschoots terug te verdienen met het vernieuwde Freeler; de financiele portal van de ING moest het worden. Ongetwijfeld is ook dat mislukt en kost het nu gewoonweg te veel. Net als bij way2pay is de ING een log bedrijf wat foute beslissingen te laat neemt. Ze worden geregeerd door een handje vol oude managers die geen idee hebben hoe deze nieuwe markt in elkaar zit.

Jan

Wat raar allemaal. Ik heb sinds jaren gratis e-mailaccounts bij Duitse providers en dat werkt prima. Ook met pop3 en smtp.Dus waarom Freeler niet?Nou is het oud nieuws. Ik sta in reclamefolders vor 2006 met mijn Freeleradres. De overname kwam voor mijn te verrassend en tot nu toe kan ik geen mails meer ontvangen. Een ramp.Jan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond