Deel dit artikel
-

KPN wil nog één keer met DSL demareren

Het is misschien de laatste keer, de snelheidsverhoging die KPN gisteren voor zijn Internet Premium abonnement aankondigde. Dat abonnement gaat van 50 naar 80 Mbps, waarmee het telecombedrijf weer heel even op gelijke voet staat met de kabel.

Hoewel, dat is eigenlijk ook al niet meer zo. Kabelaars Ziggo en UPC bieden reeds premium pakketten aan van 120 Mbps en het is de vraag of KPN dat nog gaat halen. Kabel Deutschland heeft al technologie om downloadsnelheden van 4700 Mbps te bereiken.

Het trucje dat KPN toepast heet ‘pair bonding’, oftewel het wakker maken van slapend koper. Hierbij maakt men gebruik van een tweede paar koperdraden dat naar veel huizen is aangelegd. In feite worden die lijnen gecombineerd.

Een nog hogere snelheid is wellicht te realiseren met vectoring, een techniek die je zou kunnen vergelijken met ruisbestrijding. Het algoritme analyseert voortdurend de kwaliteit van de lijnen en past correcties toe.

Theoretisch is het allemaal te doen. In 2010 demonstreerde Alcatel-Lucent al eens snelheden tot 300 Mbps door bundeling van koperlijnen. De praktijk is weerbarstiger. De afstand tot de telefooncentrale geldt wel degelijk als beperkende voorwaarde, net als bij regulier DSL. Waarschijnlijk komt maar zestig procent van het netwerk in aanmerking voor een upgrade. In totaal heeft 95 procent van de abonnees de beschikking over afgewerkte koperdraden. Het restant is volgens KPN ‘met laswerk af te werken’.

De technologie zal verder uitsluitend als onderdeel van VDSL worden aangeboden, omdat alleen die standaard in de toekomst nog zal gelden. Het oude ADSL wordt uitgefaseerd. Bestaande abonnees komen het eerste half jaar niet eens in aanmerking voor de upgrade, wat mogelijk een reden is om alsnog op kabel over te stappen. Er komt echter een moment dat ook KPN in de grote steden glasvezel naar de huizen zal moeten trekken, maar die investering schuift het telecombedrijf liever zoveel mogelijk voor zich uit.

Dat ADSL op zijn retour is, bleek vorige week op het Breedband Congres in Laren. Toch gaat kabelaar Ziggo ervan uit dat klanten snelheid uiteindelijk minder belangrijk gaan vinden. Net als de megapixels in de camera.

Deel dit bericht

3 Reacties

Michiel

Het is jammer dat glasvezel nog niet zo hard aantrekt in de markt. Zien bij verkoop abonnementen ook dat snelheid boven een bepaald niveau er niet echt meer toe doet op het moment.

Valentijn

Met servers moeten ook meewerken want dat mag ook een stuk vlotter

Don van Riet

KPN heeft er rond de netwerkvernieuwing een Echternachtse processie van gemaakt: dan weer grootse plannen, dan weer totale stilte. Dat daarmee de cijfers niet beter werden kon je aan de aandeelkoers wel zien en hun CFO Carla Smits ging exit. Binnenkort zitten de Mexicanen mee te sturen. Ben benieuwd of het pappen en nathouden dan gaat verdwijnen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond