Deel dit artikel
-

Cijfers KPN wederom onder druk

De resultaten van KPN staan wederom onder druk door de aanhoudende concurrentie. In het afgelopen kwartaal kwam de omzet 3,2 procent lager uit op 1,3 miljard euro. Een jaar geleden boekte KPN nog 1,4 miljard euro omzet. De winst daalde naar 128 miljoen euro. Een jaar geleden werd nog 142 miljoen euro winst geboekt.

Toch meldt KPN (pdf) ook positief nieuws: er zit groei in gecombineerde bundels, deels door de integratie van Telfort, dat als merk gaat verdwijnen. Er kwamen 41.000 vast-mobiele abonnementen bij, waarvan 38.000 van Telfort.

KPN verloor zowel breedband (24.000) als IPTV klanten (7000), maar kreeg er 17.000 mobiele postpaid klanten bij.

Het bedrijfsresultaat van 594 miljoen euro was verder 3 procent hoger vergeleken met een jaar eerder. KPN verwacht dat het aangepaste bedrijfsresultaat dit jaar (bescheiden) zal toenemen.

Het betere handelsresultaat is bereikt dankzij bezuinigingen op personeel en IT. Beleggersvereniging VEB noemt deze ontwikkeling zorgelijk, ‘want een bedrijf kan niet blijven bezuinigen’. ‘De concurrentiestrijd is zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt fel, waardoor steeds ofwel de tarieven ofwel de marktaandelen onder druk staan. En in het ergste geval allebei.’

In de cijfers is de verkoop van de internationale activiteiten aan GTT Communications, een wereldwijde aanbieder van cloudnetwerken aan multinationale klanten met een Tier 1 IP-netwerk, nog niet meegenomen. GTT betaalt ongeveer 50 miljoen op kas- en schuldvrije basis.

Het zijn de laatste cijfers die CEO Maximo Ibarra presenteert. Hij vertrok in eerste instantie vanwege ‘dringende redenen in de familiesfeer’, totdat bleek dat hij een transfer zou maken naar Sky Italia. Als opvolger zouden financieel topman Jan Kees de Jager en PostNL-topvrouw Herna Verhagen in beeld zijn.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond