Deel dit artikel
-

KPN overweegt publicatie API’s locatie en operator billing

KPN onderzoekt hoe het programmeurs van websites en mobiele applicaties direct toegang kan geven tot kernelementen van zijn mobiele netwerk. Met operator billing zouden ontwikkelaars buiten Apple of Google om direct geld bij consumenten kunnen innen via de telefoonrekening.

Eind vorige week hield KPN daarom een bijeenkomst met ontwikkelaars om hun wensen en ideeën te inventariseren.

Een woordvoerder van KPN: “We kijken naar hoe we ons aanbod richting web en app developers verder kunnen uitbreiden. De grote mobiele ecosystemen”, zoals die van Apple en Google “hebben zaken rondom techniek en betalen goed geregeld. Maar niet iedereen wil zijn creditcardnummer gebruiken of heeft toegang tot die mobiele ecosystemen. Kortom, niet alle mogelijkheden zijn afgekaart.”

“In het operatordomein komen dan zaken aan de orde als operator billing, location based information en de integratie van sms en mms in apps.”

“De mobiele wereld beweegt en wij kijken hoe we drempels kunnen verlagen en het werk makkelijker kunnen maken richting ontwikkelaars. We gaan nu de feedback verzamelen. Het zou me niet verbazen als we dit opvolgen met een eerste pilot”. Een exacte datum of beoogde periode voor die pilot is nog niet bekend.

Momenteel heeft KPN geen openbare API’s waarmee ontwikkelaars speciale diensten kunnen maken die direct inhaken op elementen van het mobiele netwerk.

Foto: Brett Jordan (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Guus van Knippenbergh

“In het operatordomein komen dan zaken aan de orde als operator billing, location based information en de integratie van sms en mms in apps.”

Naar mij idee is het voor operator specifieke location based services na 10 jaar aarzelen toch echt te laat, ingehaald door GPS en operator onafhankelijke locatiebepalingsmogelijkheden. En de sleutel voor SMS en MMS integratie in apps ligt bij Apple en Google en nauwlijks bij de Telco. Ook groeien de nwe alert/push message mogelijkheden snel over SMS en MMS heen.

Ik denk dat er voor operator billing zeker nog vele kansen zijn, op mobiel web, in combinatie met Android, en ? Hopenlijk worden hier nu snel meters gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond