Deel dit artikel
-

KPN staakt digitale tv in België, geeft overheid de schuld

De Belgische KPN dochter Base trekt zich terug uit de markt voor digitale televisie. In juni 2015 stopt het bedrijf zijn triple play pakket Snow, waarmee klanten ook internet en telefonie konden krijgen. De circa 35.000 klanten worden kosteloos overgezet naar Scarlet.

Base Company bood sinds februari 2013 naar eigen zeggen ‘als eerste in België’ een alternatief voor digitale televisie, internet en vaste telefonie. Het principe was dat consumenten alleen betaalden voor wat ze echt wilden en hun pakket op een flexibele manier konden aanpassen.

Het aanbieden van deze dienst is momenteel economisch niet langer haalbaar, stelt Base, die flink uithaalt naar de overheid. ‘De kosten van het product, zoals contentrechten en aansluitkosten, blijven te hoog voor een challenger op de vaste markt en de overheid heeft niet gezorgd voor een gunstige omgeving. Wie van mobiele operator, bank of elektriciteitsleverancier wil veranderen, hoeft alleen maar een handtekening te plaatsen. Het overstappen van de ene naar de andere vaste operator brengt nog steeds heel wat rompslomp met zich mee, waardoor de klanten hier dan ook aarzelend tegenover staan.’

In de voorbije jaren hebben volgens Base tal van overheidsmaatregelen een negatieve impact gehad op het investeringsklimaat in de mobiele sector, bovendien heeft de overheid veel inspanningen geleverd om het voor de consument makkelijker te maken om mobiele telecomprijzen te vergelijken en om van mobiele operator te veranderen. ‘Dit terwijl door de verhoogde concurrentiedruk de prijzen voor mobiele communicatie de laatste jaren reeds met meer dan 40 procent zijn gedaald. In de vaste sector bleven ze stijgen.’

Digitale televisie is dan ook geen optie meer voor het bedrijf. Als gevolg hiervan sneuvelen tien arbeidsplaatsen.

Concurrent Mobistar is intussen in het arrondissement Charleroi juist begonnen met het testen van digitale tv. Mobistar startte begin 2014 met het ontwikkelen van diensten voor internet en televisie op basis van de regulering van de Belgische kabelmarkt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond