Deel dit artikel
-

KPN start tweede consumententest voor draadloos ADSL

30 januari- Telecombedrijf KPN start vanaf 1 februari tot en met 1 maart een tweede consumententest voor draadloos ADSL bij een groep van 250 consumenten in de regio Rotterdam. “Met de test kijken we hoe de nieuwe modems in de centrale werken”, zegt woordvoerder Bram Oudshoorn van KPN Telecom.

In het najaar van 2000 startte KPN door een overeenkomst met Nokia bij 250 mensen met het testen van draadloos ADSL, het zogenaamde ‘home networking’. De technologie heeft de technische fase van KPN Research goed doorstaan. “De eerste consumententest loopt bij sommigen nog en is bij anderen afgerond. Via de tests kijken we uit commercieel oogpunt op welke manier de mensen van de techniek gebruikmaken. De nieuwe test heeft niets met ‘home networking’ te maken, maar is bedoeld als test voor de modems in onze centrale”, aldus KPN-woordvoerder Oudshoorn.

Bij een consumententest wordt bij de mensen thuis een basisstation van Nokia geplaatst, waarmee tegelijkertijd maximaal zes apparaten op het ADSL-netwerk van Mxstream kunnen worden aangesloten. De deelnemers hoeven geen eenmalige aansluitkosten van 650 gulden en geen abonnementsgeld aan KPN en de provider te betalen. Daarnaast worden het WLAN-basisstation van Nokia en de WLAN-kaarten geïnstalleerd. “Vanzelfsprekend wordt aan de mensen gevraagd of ze na de test geïnteresseerd zijn in de dienst”, aldus Oudshoorn.

KPN en Nokia verwachten dat de markt voor draadloze producten zal toenemen. De verschillende apparaten in een huishouden zoals video’s, pc’s, gamesconsoles, DVD- en Cd-spelers hebben elk een eigen draadverbinding nodig. De beide partijen gaan voor de draadloze communicatie samen apparaten, beeldschermen en touchscreens ontwikkelen, zoals de ‘Webpad’, waarmee men informatie- en communicatiediensten en gamesproviders kan bereiken. Over de definitieve lancering van draadloos ADSL wil Oudshoorn niets kwijt. “De definitieve spullen moeten daarvoor nog geleverd worden.”

Deel dit bericht

8 Reacties

Dirkjan Luykx

Aha! En waar kan ik me aanmelden voor deze test!?

Lucas Momers

Wat houdt deze dienst nou precies in?? Is dit zonder kabel kontact met de KPN centrale of met je computer of laptop draadloos contact met het ADSL contact bij jou thuis?? Indien dit laatste, dit kan al langer en daar heb je Nokia of KPN niet voor nodig, gewoon een wireless LAN aanleggen, en dit verbinden aan de computer waar ADSL binnenkomt. Dus ik begrijp niet goed wat KPN wil testen.

Marc Schneiders

Interessant, dat zeker. Maar nog redelijk ver weg voor ons allen. Liever zou ik van KPN eens wat meer horen over de algemene invoering van 'gewoon' ADSL, of een flat-rate ISDN abonnement. Dingen die zo kunnen, maar om de een of andere reden worden 'vertraagd'. De achtergronden daarvan, dat zou interessant wezen. Redelijk betaalbare internet toegang voor allen, een wens van de regering. Tot nog toe een vrome wens van de grootaandeelhouder (43%) van KPN.

Koert Klinkers

What about wireless local loop (WLL), daar hoor ik de laatste tijd helemaal niets meer over…

Dirkjan Luykx

Update: aanmelding voor deze test is niet mogelijk. Citaat uit bericht op KPN's intranet: De deelnemers besparen door deelname aan de test de eenmalige aansluitkosten, het abonnementsgeld en krijgen ook de standaardmodem kosteloos beschikbaar gesteld. Zij zijn geselecteerd omdat zij binnen de aangepaste centrale gebieden wonen en zich eerder aangemeld hebben voor een normaal MxStreampakket. Er is geen mogelijkheid om u voor de proef aan te melden.

HJ

Goh, klinkt aardig. En wanneer gaan ze alle mensen die mxstream hebben aangevraagd aansluiten? HJ

Ed Yin

Laten ze ipv testst nu eerst eens zorgen dat de boel consitent draait, ik zit hier nu weken te downloaden met 33 KB op een pro adsl verbinding en dat is intern van de provider af, dat zou dus minimaal 100 KB moeten zijn.

The Navigator

Wij zijn ook benaderd voor een proef met wireless.De test is inmiddels afgelopen en is mij goed bevallen alleen het interne netwerk gaat erg traag, maar dat lossen we tijdelijk op met een netwerkkabelHet is erg handig, dat wireless, omdat je modem blijft staan en je computer kun je oppakken en ergens anders kun je verder gaan met internetten. Ook voor de laptop is het handig. Ik zou graag verder willen met andere test je wordt er altijd wijzer van, je leert er weer wat bij ook al ben ik 53 jaar ik ben toch nieuwsgierig wat er komen gaat. Groetjes,

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond