Deel dit artikel
-

KPN stopt met flat fee mobiel breedband

De tijd van onbeperkt en ongeremd mobiel surfen en downloaden is voorbij, bij KPN. Het bedrijf stopt voor het einde van het jaar met de verkoop van mobiele flat fee data-abonnementen.

Dat werd eind vorige week bekend tijdens een congres van Telecom Paper in Den Haag. Robbert Bakker, directeur mobiel consumentenmarkt Nederland, legde uit dat verschillend surfgedrag verschillende beprijzing vergt. Incidentele surfers betalen weinig, bandbreedtevreters betalen het hoogste tarief.

Hoe de nieuwe mobiele data-abonnementen er gaan uitzien, is niet bekend. Vermoedelijk gaat KPN met databundels werken. De prijzen noch de datum van introductie zijn bekend. Een KPN-woordvoerder noemt aan Tweakers het vierde kwartaal van 2010 als beoogde introductieperiode.

Het ziet ernaar uit dat KPN als eerste een internationale trend naar de Nederlandse markt vertaalt.  

Tijdens het meest recente Mobile World Congress in Barcelona in februari werd al duidelijk dat flat fee voor mobiel dataverkeer geen houdbaar bedrijfsmodel was. De kosten en investeringen zijn te groot om klanten voor een klein vast bedrag online alles te laten doen wat ze willen zonder enige limiet, klinkt de redenering.

Mobilkom Austria en, vorige week nog, AT&T en O2 Engeland maakten daarom reeds bekend dat ze afstappen van flat fee data-abonnementen. Ze introduceren data-bundels.

Telecomspecialist Tim Poulus, van Telecom Paper, schetst: "[We] kunnen stellen dat de timing van AT&T goed is, nu congestie optreedt en 98 procent van de gebruikers onder de 2 GB blijft. Het is echter zeer de vraag hoe lang de tarieven houdbaar zullen zijn. De tijd zal leren wanneer de quota omhoog zullen moeten en de vraag is dan nog wat de prijs gaat doen. Duidelijk is wel dat we LTE als concurrent van vast breedband kunnen vergeten".

Deel dit bericht

3 Reacties

Stefan Smit

Het is even afwachten wat de datalimieten inhouden, maar als dit een trend wordt kan dit (zeker in Nederland) wel eens de dood worden voor mobiel internet. Het succes van internet zelf is namelijk ook te danken aan flat fee en snelheid.

jonny

Als mijn abonnenment niet meer flat fee is zal ik direct overstappen naar een prepaid abonnement,en alleen nog maar wifi gebruiken. Kunnen ze niet gewoon flat fee behouden tot aan een bepaald data limiet. Lijkt wel of we hard terug de tijd in gaan. Ik stel me dus voor dat alle telecom aanbieders aan de tafel zijn gaan zitten en hebben besloten over de gehele markt geen flat fee meer aan te bieden.Volgens mij kan dit nooit goed zijn voor de marktwerking. Heb al gezocht naar een specifieke reactie van de OPTA. Maar die waakhond ligt weer eens slapend subsidie te verspelen.

Peter Lofström

De stap van KPN en Voadafone zal gaan leiden tot een stimulans van landelijk dekkende wifi of wimax netwerken. Mensen gaan toch naar alternatieven zoeken. Wellicht dat het business model hiervan nu wel interessanter wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond