Deel dit artikel
-

KPN test vast internet via 4G in Loppersum

KPN gaat zijn vorig jaar aangekondigde proef met vast internet via 4G eerst in Loppersum realiseren. Dat vertelde Consumentenzaken Jaap Postma van KPN zaterdag in VARA Kassa.

Naar schatting hebben ongeveer half miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland geen toegang tot snel internet, omdat zij te ver van de wijkcentrale af zitten. De snelheden komen vaak niet boven de 1 Mbps uit via ADSL. Een oplossing is om de wijkcentrale te verplaatsen en een deel van de verbindingen te verglazen, maar voor KPN zijn die investeringen vaak te hoog.

KPN wil nu kijken of een combinatie van 4G en ADSL tot de mogelijkheid behoort. Daarbij zou een mast een gebied van snel internet kunnen voorzien, maar wel via de bestaande koperdraadverbindingen. Vooralsnog wil KPN de klanten niet helpen met 4G MiFi routers. Bij de Duitse frequentieveiling was het een harde voorwaarde dat providers eerst in plattelandsgebieden 4G zouden uitrollen, om breedbandgebruik in die gebieden te stimuleren. Postma waarschuwde ook dat de technische haalbaarheid van de proef nog ter discussie staat.

CDA Tweede-Kamerlid Agnes Mulder ijvert al lange tijd voor een verbetering van de internetsnelheid voor mensen in het buitengebied. De overheid moet meedenken met bewonersinitiatieven en hun ideeën faciliteren. Hiertoe is overigens een motie in de Tweede Kamer aangenomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond