Deel dit artikel
-

KPN werkt met TNO aan mobiele teksttelefoon

KPN werkt aan een mobiele teksttelefoon die vooral bedoeld is voor doven en slechthorenden. Volgens het telecommconcern gaan 100 doven en slechthorenden tussen 15 oktober en 15 november proefdraaien met de alles-in-één mobiele teksttelefoon.

De proef komt tot stand danzij een samenwerking tussen KPN, AnnieS en TNO. Deelname aan de proef is gratis; geïnteresseerden kunnen zich tijdens de 11e Werelddovendag te Groningen op zaterdag 24 september inschrijven op de stand van KPN en AnnieS. Afhankelijk van de uitkomsten van deze proef verwachten KPN en AnnieS de mobiele teksttelefoon nog dit jaar op de markt te kunnen brengen.

De mobiele teksttelefoon is een mobiel BlackBerry toestel, dat speciaal is uitgerust met een door TNO en AnnieS ontwikkelde ’talk-by-text’ applicatie om tekstgesprekken te kunnen voeren. Gebruikers van de mobiele teksttelefoon kunnen niet alleen onderling ’bellen’, maar ook met gebruikers van de bestaande ‘vaste’ teksttelefoon.

Daarnaast komt  er binnenkort ook een ’talk-by-text’ applicatie voor de pc. Daardoor kunnen teksttelefoongesprekken gevoerd worden met iedereen, waar ook ter wereld. Enige vereiste is een pc met internetverbinding. Gesprekken met de teksttelefoon zijn volgens KPN anders dan die via andere tekstgebaseerde communicatiemogelijkheden zoals SMS, MSN of e-mail. De gesprekken vinden plaats in ’real time’, dat wil zeggen dat de letters één voor één op het scherm verschijnen, zodra zij getikt worden. Daardoor wordt het teksttelefoongesprek als levendig en interactief ervaren.

Mobiele gesprekken kunnen ook met horenden worden gevoerd via de al bestaande teksttelefoonservice van KPN voor de vaste lijn. Speciaal opgeleide KPN-medewerkers zetten gesproken woorden om in tekst en andersom, al naar gelang de gesprekspartners. KPN biedt de teksttelefoonservice sinds 1984 via de vaste lijn; nu wordt gebruik van deze dienst voor het eerst mogelijk onderweg. In 2004 werden er in totaal 190.000 teksttelefoongesprekken bemiddeld.

Voor de mobiele teksttelefoon is gekozen voor de BlackBerry van KPN omdat dit apparaat alle mogelijkheden in één biedt: een prettig qwertytoetsenbord, een trilfunctie, grote batterijcapaciteit, e-mail, chatten, SMS, internetten, bellen en nu dus ook teksttelefoneren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans Scholte

Uitstekend initiatief! Super voor al die medemensen, die geen of slecht gehoor hebben. Ben benieuwd of de ergonomie van het toetsenbord voldoende is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond