Deel dit artikel
-

KPN zet ‘belangrijke stap in televisie’ (update)

KPN zal maandag in Den Haag een nieuwe strategie rond televisie toelichten. Bovendien wordt binnen enkele weken de over-the-top dienst Play van KPN officieel aangekondigd, waarmee het bedrijf zich vooral op jongeren wil richten.

KPN wil niet uitweiden over de aankondiging van maandag. Volgens een woordvoerder is Play niet de aanleiding. Een van de experimenten die KPN vorig jaar al is gestart is het via 4G aanbieden van een tiental televisiezenders. De verbruikte data wordt buiten de bundel gehouden.

Met Play wil KPN naar eigen zeggen als eerste Nederlandse provider inspelen op het veranderende kijkgedrag in Nederland. Veel Nederlanders willen geen apart televisie-abonnement meer, maar willen wel kijken via smartphone of tablet.

Het Play-platform moet beschikbaar komen op Android en iOS, en biedt toegang tot films, series en live tv-zenders. Ook niet KPN-abonnees moeten de dienst kunnen gebruiken, via elke willekeurige aanbieder. Chromecast kan worden gebruikt om de programma’s ook op een groot tv-scherm te bekijken.

KPN Play is met een groep van 300 gebruikers getest, en vanaf juli zal het aantal testers worden vergroot. De uitnodigingen daarvoor zijn deze week verstuurd. Het is nog niet bekend wanneer het product precies beschikbaar komt, maar dat zal vermoedelijk ergens in het najaar zijn.

KPN heeft eerder geprobeerd om livetelevisie aan te bieden via de mobiele telefoon. Dat ging destijds via het DVB-H netwerk, met toestellen van LG en Samsung. Op het hoogtepunt had het bedrijf 40.000 betalende kijkers, maar in 2011 besloot KPN ermee te stoppen omdat er geen nieuwe toestellen met de standaard op de markt kwamen.

Of Play van KPN via 4G zal worden aangeboden is nog niet duidelijk. Omwille van de kosten zal het gebruik voorlopig beperkt blijven tot het internet thuis. KPN moet dan wel concurreren met veelal aantrekkelijke Triple Play-pakketten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Xander

Vodafone werd vorig jaar bestraft doordat het klanten voortrok. Er werden abonnementen aangeboden waarbij via een app gekeken kon worden naar de betaalde filmzender HBO, zonder dat de verbruikte data in rekening gebracht werd. Dit lijkt voordelig voor de consument, maar is verboden omdat er oneerlijke concurrentie kan ontstaan. Volgens ACM stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op het internet deden. Ook dat is niet toegestaan. Ik ben dus benieuwd hoe KPN Play dan buiten de 4G bundel gehouden gaat worden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond