Deel dit artikel
-

KPN ziet toch lichtpuntje in BREIN vonnis

De Stichting BREIN hoeft een aantal providers geen vergaande filtermaatregelen op te leggen. KPN ziet dat als het belangrijkste pluspunt van het vonnis van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde vanochtend wel dat ook UPC, KPN, Tele2, T-Mobile en Telfort torrentsite The Pirate Bay moeten blokkeren. Ziggo en Xs4all werden daar eerder al toe gedwongen.

De providers moeten (vonnis) binnen tien werkdagen bepaalde domeinnamen en IP-adressen die leiden tot de website van The Pirate Bay blokkeren en filteren. De kort geding rechter, die slechts een oordeel geeft vooruitlopend op een bodemrechter, geeft aan dat dit vonnis een rol speelt in het kort geding. Hij volgt dan ook grotendeels het eerdere vonnis.

Een belangrijk verschilpunt is volgens KPN dat de kort geding rechter, anders dan de bodemrechter, BREIN niet de mogelijkheid geeft om de lijst met IP-adressen en domeinnamen zelfstandig aan te vullen. De providers hadden grote bezwaren tegen deze vordering van BREIN. Het zou betekenen dat de piraterijbestrijder een vrijbrief zou krijgen om, zonder rechterlijk oordeel, KPN allerlei filtermaatregelen op te leggen. “KPN is verheugd dat de kort geding rechter de provider volgt in zijn bezwaren hiertegen”, zo luidt de verklaring van het telecombedrijf.

KPN vindt het niet zijn taak om het internetverkeer van zijn abonnees te filteren en te blokkeren. KPN ziet dit als een zwaar middel dat zorgvuldig, met inachtneming van grondrechten, door een rechter moet worden getoetst. Om die reden heeft KPN geweigerd eerder vrijwillig gehoor te geven aan het blokkeringsverzoek van BREIN. Naar aanleiding van de uitspraak van vandaag zal KPN overgaan tot blokkeren en filteren van bepaalde domeinnamen en IP-adressen die leiden tot de website van The Pirate Bay.

Tele2 zegt teleurgesteld te zijn in het vonnis van de rechtbank in Den Haag. “Tele2 is fundamenteel tegen de filtering van internetverkeer en vindt dat telecom providers niet de rol van politieagent op zich moeten nemen. Het vonnis van vandaag creëert een glijdende schaal waarvan de gevolgen onduidelijk zijn voor de toekomst.”

Het bedrijf spreekt over een ‘nederlaag en bedreiging voor de internetvrijheid in ons land’.

Deel dit bericht

3 Reacties

Marketingsupply

we leven hier in een democratisch land waar een stel graaiers de dienst proberen uit te maken en de rechters trappen daar in.

Harry

Brein strijdt tegen torrents om auteursrechtelijk materiaal te beschermen. Het zou invloed hebben op de economie…

Dit bericht al gelezen?

“De Hollywoodfilm “The avengers” heeft in de VS alle openingsrecords van de tabellen geveegd. De film bracht het voorbije weekend ruim 153 miljoen euro op, bijna 25 miljoen euro meer dan het vorige record van “Harry Potter and the deathly hallows part 2″ in 2011.”

Ondanks dat het niet correct is dat men op een illegale wijze aan auteursrechtelijk materiaal komt, blijkt het toch weinig invloed te hebben op Hollywood. Als regisseurs, acteurs en zanger(s) met goede films/muziek komen dan wordt er toch wel gekocht… Men vindt wel weer een ander manier om auteursrechtelijk materiaal te downloaden….

Theo

Hoor en Wederhoor?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond