Deel dit artikel
-

KPN en Ziggo schaffen geoblocking voor 1 mei af

De twee grootste tv-aanbieders KPN en Ziggo gaan geoblocking bij de online tv-diensten binnen enkele maanden afschaffen. Kijkers kunnen dan ook in het buitenland via de app naar binnen- en buitenlandse zenders kijken. Dat melden de woordvoerders aan Totaal TV.

Een concrete datum willen de beide bedrijven echter nog niet noemen. Maar het wordt in ieder geval voor 1 mei als nieuwe Europese regelgeving ingaat. Aanbieders mogen digitale diensten dan niet meer beperken tot een bepaald gebied.

Precies een jaar geleden werd een akkoord bereikt over de toegang tot onlinediensten in andere landen. Het idee is dat consumenten in alle lidstaten toegang kunnen krijgen tot de films en series, maar de regels sluiten een gedifferentieerd aanbod per lidstaat niet uit.

De Belgische kabelaar Telenet gaat het aanbod van Yelo Play al vanaf 1 april in de Europese Unie aanbieden. Ook kunnen klanten dan uitzendingen volgen via 4G of 3G.

Kleinere kabelbedrijven aangesloten bij de Nederlandse brancheorganisatie NLConnect voeren de veranderingen al eind maart in.

Eerder deze maand stemde het Europees Parlement ook over de afschaffing van geoblocking voor aanbieders van diensten en producten. Met een verbod op geoblocking wordt grenzeloos winkelen binnen de Europese Unie eindelijk echt mogelijk. Het verbod geldt echter niet voor auteursrechtelijk beschermde producten zoals e-books, muziek en films. En dus kunnen Nederlandse consumenten niet bij Netflix Frankrijk een abonnement nemen om bijvoorbeeld Franse series te kunnen kijken.

In de wet is wel een clausule opgenomen die de Europese Commissie verplicht om in 2020 opnieuw naar de regelgeving te kijken en deze eventueel uit te breiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond