Deel dit artikel
-

Krachtenbundeling Real Time Company en Axioma

Real Time Company (het voormalige Newconomy) neemt Axioma Groep over. Beide partijen hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend. De overname zal worden betaald door middel van uitgifte van 70 miljoen nieuwe aandelen. Door de overname ontstaat een bedrijf met een omzet van 55 miljoen euro en 575 medewerkers.

De voorgenomen transactie is nog onder voorbehoud van de benodigde goedkeuringen en wederzijdse due diligence. De transactie bestaat uit overname van alle aandelen Axioma Groep door Real Time Company.

De overname lijkt op een “reversed take-over”, oftewel een omgekeerde overname. De overnemende partij, RT Company, is namelijk veel kleiner dan Axioma Groep. Zo telt RT Company 230 personeelsleden, terwijl Axioma Groep er 345 telt. Daarmee is Axioma op papier, tenminste gerekend in personeelsaantallen, groter. Er staat tegenover dat RT Company waarschijnlijk een grotere omzet heeft.

Axioma Groep zegt namelijk op zijn site dit jaar te streven naar een omzet van 24 miljoen euro. Dat zou impliceren dat RT Company nu een omzet van om en nabij de 30 miljoen euro heeft aangezien er gecommuniceerd wordt dat de combinatie goed is voor een gezamenlijke omzet van 55 miljoen euro.

Verder speelt waarschijnlijk mee dat RT Company beursgenoteerd is, wat ook weer zijn voordelen heeft. Voor RT Company is het daarom veel makkelijker om een beroep te doen op de kapitaalmarkt door middel van bijvoorbeeld een aandelenuitgifte. En daar wordt door RT Company ook gebruik van gemaakt om de ’overname’ te financieren.

Bovenop de 70 miljoen aandelen geeft Real Time Company nog maximaal 13 miljoen nieuwe aandelen uit om de balanspositie van het bedrijf te verstevigen. Met bestaande aandeelhouders heeft het bedrijf bovendien overeenstemming bereikt over kwijtschelding van leningen ter hoogte van 2,4 miljoen euro.

De directies van Real Time Company en Axioma Groep verwachten dat de nieuwe combinatie sneller zal groeien dan de twee ondernemingen afzonderlijk. Bovendien kunnen door het combineren van beide ondernemingen op afzienbare termijn belangrijke kostenbesparingen worden gerealiseerd, met name op het terrein van overheadkosten, zeggen beide ondernemingen.

“De combinatie van Real Time Company en Axioma Groep zal niet alleen een solide ict dienstverlener opleveren, maar tevens een fundament zijn voor verdere groei op het terrein van financiële en juridische dienstverlening. De nieuwe combinatie zal een verbeterde financiële positie en een goed groeiperspectief hebben,” aldus de ondernemingen in een gezamelijke verklaring. De overname behelst de activiteiten van Axioma Groep op het gebied van legal, finance en ict, met 350 medewerkers zo’n 90 procent van alle activiteiten. Axioma Management Support (AMS) blijft buiten de transactie.

De nieuwe combinatie zal na het samengaan verder opereren onder de naam RT Company nv, met een hoofdkantoor in Den Haag en blijft genoteerd aan Euronext Amsterdam. De werkmaatschappijen zullen hun eigen naam behouden. Na de start in 1999 is Real Time Company in 2002 omgevormd van participatiemaatschappij tot ICT-Service Provider.

Toch heeft het nog een flink aantal deelnemingen, waaronder Reddion, Veritate Company en Virtual Industries. Axioma Groep heeft ook enkele participaties, die – als onderdeel van de transactie – zullen worden toegevoegd aan de portfolio van participaties die Real Time Company momenteel heeft.

Wie de nieuwe onderneming moet gaan leiden, is nog onduidelijk. “De samenstelling van zowel Raad van Bestuur als Raad van Commissarissen dient nog verder uitgewerkt te worden en zal worden voorgesteld aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Real Time Company.” Nu staan Willem Jan van den Dijssel en Koos de Vink nog aan het hoofd van de respectievelijke ondernemingen. Meest logische zou zijn dat Van den Dijssel aan het hoofd blijft aangezien RT Company de overnemende partij is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond