Deel dit artikel
-

KRO met digitale, historische radiokanalen

“We schijnen in onze archieven zelfs nog onbekende opnames van U2 te hebben van toen de band nog helemaal niet bekend was.” Maarten Siffels van KRO Internet vertelt over de aanstaande lancering van thematische ‘radiozenders’, met uitzendingen van hooguit een uur.

De omroep zoekt nieuwe wegen om, buiten de traditionele kanalen om, zijn 80 jaar oude audioarchieven te ontsluiten. Dat zei creatief hoofd Siffels gisteren tijdens een dagcongres van Surfnet. Vanaf het begin van komende zomer verschijnen nieuwe vormen van internetradio. Althans, nieuw voor de KRO. De omroep gaat actief werk maken van het afstoffen en digitaliseren van zijn radioarchieven en wil het materiaal op gethematiseerd ontsluiten. Een of enkele keren per maand verschijnen nieuwe producties.

"We hebben twee prototypes klaarliggen, met de namen Uitgelicht en Moodstreams", aldus KRO-interaction designer Laurens Vreekamp. "Bij Uitgelicht bundelen we de parels uit het KRO-archief. We hebben al specials rondom Herman Brood en Jacques Brel. Moodstreams is een site waar je aan kunt geven in welke steming je bent. Vervolgens krijg je een daarbij passend muziekpallet voorgeschoteld." Luisteraars kunnen kiezen uit 8 stemmingen.

Voor de ontsluiting van zijn archieven en het omwerken daarvan naar radiospecials heeft KRO Internet een nieuwe medewerker aangesteld. Reagerend op een vraag uit de Utrechtse zaal zegt Siffels: "We ontsluiten die archieven omdat ze betaald zijn met publiek geld." De oud-tijdschriftenman: "We spreken niet meer over radio maken, maar over audio en termen van concepten."

Uitgesproken verwachtingen van aantallen luisteraars heeft de KRO niet van zijn internetradiospecials.

Vpro lanceerde reeds begin 2004 8 digitale thematische streaming radiozenders.

Deel dit bericht

2 Reacties

edwinvalent

Als zelfs kabelaars inzien dat je niet voor kwantiteit moet gaan qua digitale kanalen, bevreemdt het me dat de KRO in deze valkuil stapt.Ik snap daarentegen wel dat ze geen uitgesproken verwachtingen hebben 🙂

Juul Geleick

zou er nog iemand bij de KRO zijn die weet wat er "vroeger" is opgenomen????? Ik vrees het ergste.Want de meeste omroeparchieven liggen vol met prachtige zaken. Juul Geleickoud producer TROS radio

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond