KRO pareert kritiek over publieke omroep met online databank

De KRO is een online databank gestart waarmee de groeiende kritiek op de publieke omroep moet worden gepareerd. Het feitenoverzicht moet onder meer wrevel over geldverspilling door Hilversum wegnemen. De KRO zegt dit niet samen met de andere omroepen te zijn begonnen "omdat het anders te lang zou duren".
De Omroep Databank van de KRO is een direct vervolg op de 'Vertel Het Ons-actie' die de omroep vorig jaar oktober hield. Toen vroeg de KRO het publiek per telefoon of online hun mening te geven over het publieke bestel. Al eerder bleek Hilversum fel onder vuur te liggen van politiek en media. Op basis van al die kritiek heeft de KRO de online databank samengesteld.
"We wilden dat er over de publieke omroep wordt gediscussieerd op basis van feiten en niet van meningen", legt een KRO -woordvoerster uit. Volgens de omroep heeft "de belastingbetaler die het geld opbrengt voor de omroep ook recht op een goede verantwoording". De databank gaat in op veel gestelde vragen als: is de publieke omroep te duur, waarom moeten met belastinggeld sport en amusement worden gefinancierd en waarom krijgen alleen publieke omroepen overheidssteun? De KRO roept eenieder expliciet op met eventuele aanvullingen op de databank te komen.
De KRO zelf zegt ook met de andere publieke omroepen in gesprek te gaan over samenwerking op dit gebied. "We doen dit alleen omdat we door onze actie vorig jaar al veel expertise hierover hebben ontwikkeld", legt de woordvoerster uit. "Het is ook een publiek geheim dat als we dit met alle publieke omroepen zouden doen, het heel lang had geduurd voor de databank er was geweest. Maar we wilden het snel hebben."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Sander Dekker
Het is alleen 'jammer' dat bijna alle informatie over Marktaandelen en Bereik uit 2001 stamt. De jaarcijfers over 2002 zijn inmiddels ook bekend en daaruit blijkt dat de publieke omroep martaandeel heeft verloren aan de commerciële omroep, de best bekeken zender RTL4 is en dat na Sky Radio niet Radio 3 maar Radio 538 de best beluisterde zender is.
joost
Wat fijn dat de KRO op eigen initiatief het voortouw neemt. Op de valreep geven ze "de rest" van het publieke bestel nog even een trap na door ze te beschuldigen van traagheid. Heel collegiaal en sympathiek. En om nog meer te bewijzen dat de KRO een heel erg lieve omroep is hebben ze een hele uitzending lang naar ons gezeur "geluisterd". Okee het had natuurlijk ook te maken met de opmerkingen van Zalm. (Die er nu toch niets toe doen, want de VVD valt waarschijnlijk buiten de coalitie.) Maar toch! Nu heb ik de website bekeken. Uit gemelde klachten is een top 10 lijstje gemaakt. Slim, want dan kan iedereen afvinken of er iets gebeurt. Ik zat al klaar met mijn pen. Maar wat lees ik in de databank? De top 10 klopt niet! De kijker beschikte namelijk niet over alle "feiten". Logisch natuurlijk! Dat is dan ook de reden dat ze niet behandeld worden in de databank en dat ze ook niet toegepast zijn op TV! Stom! De mensen vinden het heerlijk dat het geluid bij de commercials heel hard staat als ze maar weten waar die commercials voor zijn! Nou KRO ik wil jullie bedanken voor het luisterend oor. Ik voel me heel erg serieus genomen en dat gevoel. Ja, ja. Dat wil ik delen. Heel veel sterkte gewenst aan al die trage collega's, want ja in het "nieuwe" publieke bestel is er natuurlijk geen plaats voor omroepen die zo slecht op de feiten reageren.
Jeanne van den broek
Beste mensen
Ik vraag me al jaren af,
Waarom worden programma s zoals
Het diner op maandagavond niet herhaald gaat worden, en als het word herhaald, is het in de vroege ochtend??????
Zo zijn er meer programma s die het herhalen waard zijn.
Wij ouderen weten niet hoe terug kijken werkt.
Bvd.