Deel dit artikel
-

Ksa: wees matig met gokreclame tijdens WK Voetbal

De Kansspelautoriteit (Ksa) vraagt kansspelaanbieders op verantwoorde wijze om te gaan met gokreclame in de aanloop naar en tijdens het WK Voetbal in Qatar. De toezichthouder herinnert in een brief aan vergunninghouders aan de oproep die minister Franc Weerwind (kansspelbeleid) tijdens debatten in de Tweede Kamer deed.

De minister vroeg kansspelaanbieders vorige maand te matigen met reclames rondom het WK Voetbal. Een algeheel verbod op ongerichte reclame voor risicovolle kansspelen is in de maak. Dat is de politieke reactie op de vele reclame-uitingen sinds de opening van de legale online kansspelmarkt op 1 oktober 2021. Het verbod geldt tijdens het WK nog niet.

In de brief wijst de Ksa verder op de regels. Sinds 30 juni mogen bekende Nederlanders (de zogenoemde rolmodellen, waaronder ‘influencers’ en (ex-)beroepssporters), niet worden ingezet en reclame mag zich hoe dan ook niet richten op kwetsbare groepen, zoals minderjarigen en jongvolwassenen.

Ook attendeert de Ksa erop dat in Nederland niet alle soorten online weddenschappen zijn toegestaan; er mag bijvoorbeeld niet worden gewed op wie een gele kaart of de eerste hoekschop krijgt. Bij overtredingen treedt de Ksa direct handhavend op. Tijdens het WK is de Ksa ook extra alert op illegale aanbieders; bij illegaal aanbod volgen er direct sancties.

Het verzoek is niet afdwingbaar, zegt René Jansen, voorzitter van de Ksa, in zijn maandelijkse blog. ‘Het bombardement aan reclame na opening van de legale markt hielp niet. Ik hoop dat die les geleerd is. Het doel van legalisering van online kansspelen was een veilige omgeving creëren voor mensen die online willen deelnemen aan kansspelen. Enige vorm van reclame is nodig om te attenderen op het legale aanbod. Maar gokbedrijven moeten beseffen dat een nieuwe vloedgolf aan reclame contraproductief is.’

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond