Deel dit artikel
-

Stijlvol kunst streamen met de Electronic Objects EO1

Wereldwijd hangt er minder kunst in musea dan dat er op internet te vinden is. De EO1 brengt kunst van internet naar je huiskamer op een zeer coole manier.

Zonde natuurlijk dat veel van die kunst slechts toegankelijk is voor een beperkt aantal mensen, althans, dat vinden de mensen van hardware startup Electronic Objects. (Internet)Kunst moet door de EO1 toegankelijker worden en niet gebonden zijn aan je mobieltje, tablet of desktop.

Electronic Objects oprichter en CEO Jake Levine stelt dat er nu een generatie opstaat die opgegroeid is met schermen en zelf behoefte heeft om kunst thuis te ervaren. Helaas is het merendeel van de kunst gebonden aan een museum, of lukt het kunstenaars niet om de mensen te bereiken doordat het niet lukt om een breder publiek op het web te trekken. Levine wil met de lancering van zijn eerste product, de EO1, hier verandering in brengen. Als het succes van zijn Kickstarter-campagne een goede indicator is ziet de toekomst voor internetkunst in de woonkamer er veelbelovend uit.

De EO1 is in principe niet meer dan een simpele computer: een omlijst HD-scherm dat hangt aan je muur en kunst vanaf het internet de woonkamer in streamt. Wat de lijst bijzonder maakt, is dat er goed is nagedacht over het design. Het scherm en de interface zijn ontworpen om te vervagen in hun omgeving. Er zitten dus geen notificaties op het scherm, geen apps, keyboard of muis.

Het scherm van de EO1 bestaat uit een mat HD-scherm met minimale helderheid en WiFi-functionaliteit die na een simpele installatie automatisch verbindt met het thuisnetwerk. Electriciteit moet helaas nog wel via een (zichtbaar) snoer, maar het bedrijf belooft om een mooie stroomkabel te leveren die vergelijkbaar is met die van een Apple Macbook Pro. Het stroomverbruik is overigens laag: ongeveer zoveel als een gemiddelde gloeilamp.

Via een app of via de browser kan je het scherm bedienen. Electronic Objects geeft je toegang tot een omgeving met gratis en betaalde kunst en laat je de kunst van andere gebruikers of makers volgen. Levine vindt het belangrijk dat er respectvol wordt omgegaan met de makers van de kunst die wordt aangeboden. Makers en kunstenaars kunnen via de dienst kunst verkopen en in contact komen met de mensen die hun werk mooi vinden. Daarnaast kunnen ze ook een verzoek indienen om werken te verwijderen.

De EO1 is meer dan een groot formaat digitale fotolijst. Doordat de lijst ondersteuning voor WebGL en de meeste grote Javascript teken libraries is het ook een interessant platform voor developers. Tot slot kunnen ook animated GIFs worden getoond. En precies dat is wat mij het meest aanspreekt: voor het eerst is er een goede manier waarop een kunstvorm die beperkt is tot het internet ook zijn intrede kan doen in de woonkamer. In de afgelopen jaren heeft de GIF een enorme comeback gemaakt en zich verheven tot ware kunstvorm. Ik denk dan ook dat de EO1 met een serene cinemagraph in mijn woonkamer niet zou misstaan.

De kosten lijken in eerste instantie niet gering: de EO1 kost een kleine $400 (na de pre-order periode komt daar nog eens $100 bij). Mocht je er een standaard bij willen hebben, kost dit je $40. Tot slot betaal je nog eens $100 aan verzendkosten. Niet meegenomen zijn de eventuele inklarings kosten bij de douane. Dat klinkt als een hoop, maar als je het vergelijkt met wat de kosten zijn voor het een lijst, print op een origineel kunstwerk en het inlijsten, dan ben je als snel meer kwijt. De prijs voor de EO1 valt dus eigenlijk best mee.

Dat moeten de mensen die tijdens de Kickstarter campagne hebben bijgedragen ook hebben gedacht, want de campagne was zeer succesvol. Electronic Objects had zichzelf een doel van $25.000 gesteld, maar sloot op een meer dan nette eindstand van $787.612. De pre-order prijs van de campagne is overigens nog steeds beschikbaar voor mensen die nu een bestelling plaatsen. Mensen die een pre-order plaatsen hebben met een beetje geluk over een jaar hun favoriete internetkunst aan de muur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond