Deel dit artikel
-

KvK: Merknaam en logo in veel gevallen niet beschermd

Veel ondernemers denken dat hun naam goed beschermd is omdat ze hem als handelsnaam of als domeinnaam hebben geregistreerd. Een dergelijke registratie biedt echter geen bescherming als de naam door een ander als merknaam geregistreerd is bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Daarvoor waarschuwt de Kamer van Koophandel.

Uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de KvK blijkt dat 62 procent van de ondernemers één of meerdere namen gebruikt om zijn producten en diensten aan klanten aan te bieden. Ruim een kwart van deze groep heeft deze naam(en) beschermd, ruim vier op de tien hebben dit niet gedaan en drie op de tien weten niet of dit het geval is. Acht op de tien ondernemers gebruiken een logo. Van deze groep heeft driekwart dit logo niet als merk beschermd.

Een meerderheid van de ondernemers heeft bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel gecontroleerd of hun naam al bestond. Dat deden zij bijvoorbeeld via het Handelsregister. In het register zijn weliswaar handelsnamen geregistreerd, maar geen merknamen.

Ook Google lijkt een logische plek om te controleren of een naam voorkomt, maar het geeft geen uitsluitsel of een naam ook als merknaam is geregistreerd. Slechts een minderheid raadpleegt hiervoor het enige juiste register, namelijk het merkenregister van de BBIE.

Eén op de tien ondernemers heeft wel eens een conflict over een handels-, merk- of domeinnaam gehad met een andere ondernemer. Onder internationale ondernemers komt dit wat vaker voor.

Ook denken veel ondernemers dat hun logo voldoende beschermd is door ‘auteursrecht’, terwijl alleen een registratie van het logo bij het BBIE voor bescherming zorgt bij merkinbreuk, zo stelt de KvK.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond