Deel dit artikel
-

Kwart Nederlandse huishoudens heeft glasvezel

1,9 miljoen woningen hebben inmiddels glasvezel voor de deur, 33 procent hiervan maakt er gebruik van. In meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten ligt glasvezel naar woningen. Gelderland is sterkst groeiende provincie qua glasvezelaansluitingen

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie en analyse door Stratix Consulting van de uitrol van glasvezelnetten naar woningen (FTTH) in Nederland, waarvoor gegevens zijn verzameld tot en met het derde kwartaal van 2013.

Eind september 2013 telde Nederland ruim 1,9 miljoen glasvezelaansluitingen homes passed. Daarmee is momenteel een kwart van alle Nederlandse huishoudens verglaasd. Van alle woningen met een glasvezelaansluiting maakt circa 33 procent ook daadwerkelijk actief gebruik van de verbinding, door het afnemen van één of meer diensten (homes subscribed). Daarmee bedraagt het aantal glasvezelabonnees 626 duizend.

In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten is momenteel glasvezel naar woningen uitgerold. Daarbij varieert de omvang van de uitrol per gemeente, van gemeenten die al bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk zijn verglaasd. In 2011 was er in 140 gemeenten glasvezel naar woningen uitgerold, maar inmiddels is dat aantal gegroeid tot 210 gemeenten.

De grootste ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het oosten van het land, waarbij met name in kleine en middelgrote gemeenten glas is aangelegd. Er zijn het laatste jaar echter ook weer ontwikkelingen zichtbaar in grotere steden (o.a. Amsterdam, Den Haag, Tilburg), waar de uitrol door Reggefiber wijk voor wijk plaatsvindt.

Stratix verwacht dat de groei van het aantal glasvezelaansluitingen (homes passed) de komende jaren stabiliseert op het huidige uitroltempo van ongeveer 500 duizend aansluitingen per jaar. Met dit tempo zal het aantal aansluitingen dit jaar nog doorgroeien tot boven de 2 miljoen en de ko-mende jaren verder toenemen tot circa 3 miljoen aan het eind van 2015.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond