Deel dit artikel
-

EDAY: Kwart is online kerstinkopen al begonnen

Twaalf procent van de Nederlanders heeft zijn online sint- en kerstcadeaus al gekocht en dertien procent slaat komende weken zijn slag. Een grote groep vervroegt zijn inkopen uit angst voor tekorten of vertraging.

Dat leidt digitaal betaal- en marketingbedrijf Klarna af uit intentie- en aankoopdata en een enquête onder duizend Nederlanders. De intenties zijn af te leiden uit hoe consumenten de shoppingapp van het bedrijf gebruiken.

“Dat betekent dat 1 op de 5 shoppers dit jaar eerder begint met hun aankopen voor de feestdagen dan in 2020. Dit zien we vooral onder jongere shoppers die graag vroeger hun aankopen willen doen.”

De belangrijkste reden hiervoor is dat men wil profiteren van koopjes en kortingen die nu beschikbaar zijn (71%), maar ook om zeker te zijn van de beschikbaarheid van producten (47%) en vertragingen bij de verzending willen vermijden (47%).

Viveka Söderbäck van Klarna gaat in deze sessie tijdens Emerce EDAY dieper in op het onderzoek. De videocollectie die we voor EDAY samenstelden gaat op 11 november 2021 live. Kijk hier voor het hele programma. Dat is gratis te bekijken.

Uit verschillende punten van de bevoorradingsketen zijn geluiden te horen over krapte, tekorten en hoge prijzen voor inkoop en logistiek. In de komende twee maanden moet blijken of dat enkel uitingen van zorg zijn of ook tot echte grote tegenvallers leidt. Winkels en vervoerders houden bij hun forecasts vooral rekening met minstens dezelfde verkoopvolumes als vorig jaar.

Dat is geen overbodige luxe, aldus de rondvraag van Klarna. “Twintig procent van de shoppers is van plan dit jaar meer uit te geven aan cadeaus dan vorig jaar: 27% verwacht deze feestdagen tussen de 251 en duizend euro uit te geven. Onderschat daarbij de koopkracht van de jongere shopper niet: Gen Z (35%) en millennials (40%) zijn meer geneigd dan welke andere leeftijdsgroep om hun budget voor deze feestdagen uit te breiden ten opzichte van vorig jaar.”

Vier op de tien shoppers is van plan dit jaar tijdens Black Friday te gaan winkelen.

Foto: Pokemondechroma (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond