Deel dit artikel
-

Kwart organisaties screent sociale media van sollicitant

Een aanzienlijk deel van de organisaties checkt socialemediaprofielen van kandidaten. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University en Rendement Uitgeverij naar de werving-en-selectiepraktijken in Nederland. Als de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie in werking treedt, zullen veel organisaties hun wervingsbeleid moeten herzien.

Op de vraag welke informatie organisaties uit het cv van een sollicitant gebruiken, zegt 34 procent de leeftijd te beoordelen, 15 procent de foto en 12 procent het geslacht. Verder screent ruim een kwart van de organisaties de sociale media van sollicitanten; 4 procent van de organisaties doet dit altijd, 16 procent regelmatig en 5 procent zelden. Hierbij horen organisaties goed op de privacyregels te letten, omdat het niet zonder meer is toegestaan om de profielen van sollicitanten op sociale media te gebruiken.

Van de organisaties die de sociale media van kandidaten checken, zegt 56 procent dit te doen om te kijken of de informatie overeenkomt met het cv van de sollicitant. Maar het doel van de check is vaak ook om onderzoek te doen naar (niet-professioneel) gedrag (62%) of persoonlijke opvattingen (46%) van de kandidaat. Socialemediachecks worden bijna altijd uitgevoerd met LinkedIn (96%), maar ook Facebook (71%) en Instagram (41%) zijn erg populair. X – het voormalige Twitter – wordt aanzienlijk minder gecheckt (17%)

Uit het onderzoek blijkt verder dat het sollicitatiegesprek, het cv en de motivatiebrief met afstand de meest gebruikte methoden zijn bij de selectie van nieuw personeel. Bij de beoordeling van een cv hebben organisaties vooral aandacht voor ‘harde’ criteria. Zo beoordeelt 97 procent van de organisaties in het onderzoek de werkervaring van de sollicitant, gevolgd door het opleidingsniveau of de diploma’s (90%). Bij de motivatiebrief ligt de focus meer op ‘zachte’ criteria als motivatie (91%), taalgebruik (84%) en match met de organisatie (64%). Relatief weinig organisaties gebruiken wetenschappelijk onderbouwde assessmentmethoden, zoals psychologische tests, video-interviews of gestructureerde interviews.

Deel dit bericht

2 Reacties

Blockchainkiller

Dit mag dus niet, dit is sinds 2018 wettelijk verboden, het mag alleen als er echt een dringende rede voor is; maar die is er eigenlijk vrijwel nooit.. Leuk click en engagementbait verhaal dus weer van Emerce

peter

@blockchainkiller: Volgens mij geeft iedere sollicitant die zijn profiel adres van linkedin op zijn/haar cv zet hier impliciet toestemming voor dat het ok is om deze openbare informatie te raadplegen. Waarom zou de sollicitant anders zijn/haar linkedin profiel vermelden? dat je er niet op mag kijken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond