Deel dit artikel
-

Kwartaalwinst Google knalt naar 17,9 miljard dollar

Google verrast de financiële markt met een enorme winstsprong. Het nettoresultaat over de drie maanden tot april verdubbelde ruim tot een kleine achttien miljard dollar. De omzet was 55 miljard.

Zojuist publiceerde Google zijn kwartaalcijfers (PDF).

In de VS en EMEA-regio groeiden de verkopen met 33 procent, in het verre oosten en het gebied rondom de Stille Oceaan met 44 procent.

Analisten rekenden op een winst per aandeel van 15,67 dollar, maar dat kwam uit op bijna het dubbele: 26,29 dollar. Het aandeel steeg nabeurs met vijf procent.

De techgigant spint garen bij de effecten van het coronavirus.

YouTube zag de omzet met de helft stijgen tot zes miljard dollar. Dat is met name het gevolg van de verandering in kijkgedrag bij mediaconsumenten wereldwijd. Die hadden tijd te over en wendden zich massaal tot streamingdiensten.

De kijktijd bij streamingdiensten in Nederland steeg met 45 procent. Bij de gewone televisie amper. En de reclamebudgetten werden navenant verdeeld.

Maar ook veel winkeliers en merkfabrikanten moesten hun reclamebudgetten opschroeven om verkeer naar hun digitale verkooppunten te lokken. Immers, fysieke verkoopkanalen zijn maanden achter elkaar dicht geweest.

Googles reclame-omzetten stegen van 34 miljard dollar naar 45 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij Google Cloud stegen de verkopen van 2,8 miljard naar 4 miljard dollar. Ook die tak, waar Cloud Platform onder valt en Workspace, profiteert van veranderd gedrag in coronatijd. Werkprocessen worden efficiënter, schaalvaarder ingericht en schuiven naar de cloud.

Na jaren van stijgende verliezen ziet Google eindelijk licht aan het einde van de tunnel bij Cloud. Voor het eerst loopt het operationele verlies namelijk terug. Een jaar geleden was dat 1,7 miljard dollar. Nu is dat 974 miljoen dollar.

De nettowinst van dit ene kwartaal is het dubbele van de opstelsom van alle mededingingsboetes die Google afgelopen jaren aan de Europese Commissie moest betalen. Geldboetes zijn hooguit vervelend, maar kunnen niet worden gezien als straf of stok achter de deur.

Foto: Maurizio Pesce (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond