Deel dit artikel
-

Langverwachte eerste cryptopostzegel vanaf oktober te koop bij bpost

Vanaf 21 oktober worden voor het eerst cryptopostzegels verkocht in de eShop van bpost. Deze primeur is een gezamenlijke uitgifte met de postbedrijven van Oostenrijk (Österreichische Post), Nederland (PostNL) en Luxemburg (POST Luxembourg).

De postzegel is zelfklevend en kan worden gebruikt voor het frankeren van poststukken met een ‘3 world’-waarde (niet-genormaliseerde zendingen tot 100g – rest van de wereld). Een cryptopostzegel bestaat uit twee delen: de fysieke postzegel en een digitale afbeelding of NFT (non-fungible token), oftewel een ‘digitale tweeling’. Die laatste is toegankelijk door met de smartphone de QR-code of chip op de verpakking te scannen. Het digitale beeld wordt opgeslagen op een blockchain en kan online worden geregistreerd, verzameld en uitgewisseld.

Voor deze postzegel werkte bpost samen met Österreichische Post, PostNL en POST Luxembourg. Het Oostenrijkse postbedrijf is een pionier op dit gebied en lanceerde in 2019 de eerste cryptopostzegels. PostNL gaf samen met hen een eerste gezamenlijke cryptopostzegel uit in september 2022. POST Luxemburg volgde in oktober 2023. Deze initiatieven waren meteen een succes. Dit jaar wordt het een gezamenlijke postzegeluitgifte.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond