Deel dit artikel
-

LeaseWeb was hoster MegaUpload (update)

De Nederlandse hostingprovider LeaseWeb verhuurde 630 computer servers aan MegaUpload, zo blijkt uit de aanklacht van de Amerikaanse justitie. De omstreden site werd gisteren opgerold en diverse personen, onder wie een Nederlander, zijn gearresteerd.

In oktober 2011 heeft het bedrijf achter MegaUpload, door justitie aangeduid als Mega Conspiracy, nog eens zestig extra servers bij LeaseWeb besteld. De rekeningen – sommige van 733.000 en 800.000 dollar – werden onder meer via ABN AMRO betaald. Mega Conspiracy heeft al met al 65 miljoen dollar aan bandbreedte en hosting gehuurd. Andere partijen die volop zaken deden met het bedrijf waren PayPal, Moneybookers, PartyGaming en online adverteerdersnetwerk AdBrite.

LeaseWeb heeft zestig servers op verzoek van de politie uitgeschakeld. “We kregen gisteravond bezoek van de FIOD met een rechter-commissaris, en hebben de servers afgekoppeld die eigendom waren van MegaUpload,” zegt Alex de Joode, hoofd beveiliging van LeaseWeb tegen Emerce.

De Nederlander Bram van der Kolk, een van de gearresteerden in Auckland (op de foto links), verdiende alleen al in 2010 twee miljoen dollar. Hij was met 2,5 procent mede aandeelhouder van het bedrijf en gebruikte daarvoor een aparte vennootschap Mindpoint Limited LLC. Hij was verantwoordelijk voor het programmeren en het beheer van het netwerk en zou ook persoonlijk kopieën van films naar de servers hebben gestuurd, aldus justitie. Uit de aanklacht blijkt dat de email van de betrokken bestuurders is afgetapt.

Veel van het verdiende geld werd naar bedrijven in Hong Kong overgemaakt. Van der Kolk hield een rekening aan bij Rabobank Nederland. Van het geld werden onder meer dure auto’s gekocht. MegaUpload hield kantoor in een riant landhuis in Coatesville, Nieuw Zeeland. Daar vielen 70 agenten binnen. Niet minder dan 18 luxe auto’s werden in beslag genomen, waaronder een Rolls Royce Phantom Drophead Coupe en een 1959 pink Cadillac. Daarnaast zijn veel flatscreens en ook kunstwerken geconfisqueerd.

MegaUpload behoorde tot de dertien meest bezochte websites van het internet en had 18 miljoen geregistreerde gebruiken en zo’n 50 miljoen bezoeken per dag.

De site blijkt afspraken te hebben gemaakt met rechtenhouders over het gebruik van een zogenoemde Abuse Tool, waarmee zij MegaUpload konden waarschuwen voor overtredingen. Maar dat hulpmiddel heeft volgens justitie nooit gewerkt.

Tussen het materiaal dat werd uitgewisseld bevond zich ook kinderporno en propagandavideo’s van terroristen, maar die bestanden werden doorgaans wel snel opgeruimd. Dat gold niet voor speelfilms en muziek. Sterker nog: uit het mailverkeer wordt duidelijk dat het niet de bedoeling was dat muziek- en filmbestanden zouden worden verwijderd.

De verdachten, inclusief Van der Kolk, riskeren gevangenisstraffen van elk twintig jaar.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

henk

ze tappen alles af , ik vraag me af of je niet ergens kan opvragen of je zelf afgetapt wordt?

dat lijkt me een legitieme vraag eigenlijk , waar antwoord op zou moeten komen.

Arne

“LeaseWeb heeft zestig servers op verzoek van de politie uitgeschakeld”, hoe vrijblijvend is zo’n verzoek van de politie? Is dit echt een verzoek of een dwangbevel? Wat is LeaseWeb’s statement hierin?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond