Deel dit artikel
-

Cryptoleenbedrijf Genesis verder in de problemen

Cryptobeurs Bitvavo lijkt het volgende slachtoffer te worden van de problemen waarin verschillende grote internationale cryptoplatforms verkeren. Vorige week werd bekend dat het Nederlandse bedrijf een verlies van 84 miljoen euro riskeert op klantengeld dat is uitgeleend aan Genesis. Dat bedrijf raakte in de problemen door zijn leningen aan de omgevallen beurs FTX.

‘Niet acceptabel’, reageerde de cryptobeurs op het voorstel van Digital Currency Group, moederbedrijf van Genesis, om 196 van de 280 miljoen euro geleend klantengeld terug te betalen. Het is echter de vraag of Bitvavo een andere keuze heeft. De beurs heeft beloofd eventuele verliezen te compenseren, en het lijkt er sterk op dat de directie diep in de eigen buidel moet tasten.

Daarnaast lijken de DCG en dochter Genesis steeds verder in de problemen te komen. Genesis moet volgens de FT nog drie miljard dollar betalen aan schuldeisers. Digital Currency Group hoopt door risicovolle investeringen over te dragen 500 miljoen dollar op te halen waarmee een deel van de schuld kan worden afbetaald. Genesis had onder meer 175 miljoen dollar uitstaan bij FTX, dat op zijn beurt ook nog miljarden moet terugbetalen aan schuldeisers.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Genesis Global Capital en partner Gemini Trust Company intussen ook nog eens aangeklaagd voor het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten aan particuliere beleggers via het leenprogramma.

Genesis had in december 2020 een overeenkomst gesloten met Gemini (opgericht door de miljonairstweeling Winklevoss) voor het uitlenen van cryptovaluta van klanten van Gemini aan Genesis. Hierover zou Genesis rente betalen. Toen in februari Genesis en Gemini het zogenoemde Earn programma ook aan particuliere beleggers aanbood, ging het mis. In november moest het platform vanwege de sterk gedaalde cryptokoersen opnameverzoeken weigeren omdat er niet voldoende liquide middelen waren. Er is een gat van zeker 900 miljoen dollar.

Gemini’s 340.000 retailklanten zijn boos en sommigen zijn van plan om zowel Genesis als Gemini aan te klagen. De tweeling Winklevoss heeft het aftreden van CEO Barry Silbert geëist.

Genesis Global Markets werkt intussen samen met de investeringsbank Moelis & Company aan mogelijke oplossingen voor zijn financiële problemen en overweegt surseance van betaling. Dat zou betekenen dat schuldeisers nog langer op hun geld moeten wachten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond