Deel dit artikel
-

Leiden krijgt primeur met NFC betalingen aan de kassa

Leiden krijgt deze zomer de primeur van betalen aan de kassa van winkels met de mobiele telefoon. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben daartoe een samenwerking aangekondigd met onder meer KPN en MasterCard. Deelnemers krijgen een NFC-toestel van KPN.

De introductie van de betaalmogelijkheid in het centrum van Leiden start met circa duizend consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN.

Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) geïnitieerd.

De consument rekent af door de mobiele telefoon die geschikt is voor mobiel betalen (dus met NFC) tegen een contactloze betaalautomaat  te houden. Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven van de bankrekening van de klant, voor bedragen boven 25 euro is een pincode verplicht. De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook direct worden gebruikt voor andere contactloze Maestro- of V PAY-betalingen met een mobiele telefoon of een contactloze betaalpas.

NFC-toestellen zijn nog maar mondjesmaat beschikbaar, daarom krijgen de deelnemers een NFC-toestel.

Volgens woordvoerder Kees Nanninga is het uiteindelijk aan de banken zelf om mobiel betalen zelf uit te rollen. “Ook andere banken kunnen dan aanhaken. Wij vermoeden dat dat eind 2013 of begin 2014 kan worden.”

Deel dit bericht

5 Reacties

Andre

Goed om te zien dat de banken en tenminste één telecom operator nu toch nog gaan samenwerken om mobiel betalen te realiseren in Nederland. Ik denk dat deze nationale samenwerkingsverbanden in de praktijk meer kans van slagen hebben (kijkend naar het succes van iDEAL) dan individuele initiatieven van b.v. Google Wallet en PayPal.

Musa Gocmenoglu

Tijd zal leren of NFC wel of niet door de “crowd” geaccepteerd. Zelf geloof ik niet dat mensen als ze in rij staan met een app gaan betalen. Oplossing nu is het versnellen van het afreken proces. Nu duurt afrekenen met een pin of chip ongeveer 20 sec. Met NFC is dit aanzienlijk sneller (voor kleine bedragen). Dat betekent dat NFC niet overal handig is. Plekken zoals luchthaven, stations, bedrijfsrestaurant, sport kantines etc handig. Bij kleding winkels bijv niet.
NFC is geen totaal oplossing maar een deel oplossing.

dennis

@musa: eens, het is een deeloplossing. Namelijk voor kleine bedragen tot € 25. Op http://www,abnamro.nl/contactloosbetalen staat een uitleg met FAQ’s.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond