Deel dit artikel
-

Levensgevaarlijk kinderspeelgoed makkelijk te verkopen via Bol.com

Het is voor externe verkopers heel makkelijk om onveilig en soms zelfs levensgevaarlijk kinderspeelgoed aan te bieden op het platform van bol.com. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Radar.

Sinds 2011 heeft bol.com zijn webshop opengesteld voor externe verkopers. Inmiddels zijn er 49.000 verkooppartners, goed voor meer dan de helft van de omzet van de online-gigant.

Maar hoe goed worden de producten die deze externe verkopers aanbieden gecontroleerd alvorens ze op bol.com verschijnen? Radar nam de proef op de som en richtte een eigen winkel op: ToksiToys. In deze webwinkel zijn verschillende soorten speelgoed te koop, geïmporteerd uit China, zónder CE-keurmerk. Dit speelgoed is gevaarlijk volgens onderzoek van Dansk Erhverv en staat in RAPEX, het waarschuwingssysteem waarmee Europese landen elkaar informeren over gevaarlijke producten. Voor Nederland doet de NVWA dat.

Radar kon de producten geruisloos plaatsen op bol.com. Hoewel de producten in de categorie ‘speelgoed’ werden geplaatst, werd geen enkele keer door bol.com gevraagd naar de veiligheid van deze producten.

In november 2020 tekende bol.com het Product Safety Pledge van de Europese Commissie. Dit is een vrijwillige toezegging om de veiligheid van producten zo goed mogelijk te bewaken. Het belangrijkste doel hiervan is om het klanten makkelijker te maken om gevaarlijke producten te melden.

Radar, maandag 21 maart om 20.35 uur bij AVROTROS, NPO 1.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond