Deel dit artikel
-

LiveWire van Harley-Davidson: klinkt als Tron

Met je ogen dicht klinkt de LiveWire van Harley-Davidson een beetje als de light cycles uit TRON: Legacy; hoe sneller de elektrische motor rijdt hoe hoger het toerental ‘giert’.

In het echt kan dat natuurlijk niet, want een elektrische motor heeft geen draaiende onderdelen. Maar het is een kniesoor die daarop let, want dit nieuwe model van Harley-Davidson staat voor niets minder dan een revolutie bij het motormerk uit 1903. Het concept van de LiveWire werd in 2014 getest met tientallen testmotoren. In 2016 kondigden de Amerikanen aan dat ze binnen vijf jaar een motor zouden uitbrengen zonder verbrandingsmotor. Ruim binnen de marge komt het die belofte na, met de nieuwe belofte dat er snel veel meer elektromotoren zullen volgen.

Harley is de eerste van de grote merken die op wereldschaal elektrisch gaat. Het aardige is dat de prestaties van de eenzitter beter zijn dan wat in de reclamebrochures werd beloofd. Daaraan zie je dat de designers constant bezig blijven met het optimaliseren van hun werk. Is het een toermotor? Nee, niet echt. Eerder een lichtvoetig urban dwingelandje. Met zijn lage zwaartepunt, HD-kenmerken en versnelling van 0 naar 100 km/u in drie seconden trekt hij toch wel de aandacht.

Specificaties
Gewicht: 249 kg
Topsnelheid: 177 km/u
100 – 130 km/u: 1,9 seconden
Snelllader aanwezig (quickcharge: 100% in 1 uur)
Actieradius: 100 à 160 km per accu
Extra: uitbreidbaar met tweede zitje
Prijs: 34.000 euro
Site: bit.ly/2kCWArp

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#173).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond