Deel dit artikel
-

‘Losgeld betalen verdubbelt kosten van een ransomware-aanval’

De kosten voor herstel na een ransomware-aanval wordt steeds duurder doordat bedrijven losgeld aan criminelen betaalt. Dat blijkt uit onderzoek van online beveiliger Sophos.

Meer dan de helft van de door Sophos geraadpleegde organisaties heeft de afgelopen twaalf maanden een aanzienlijke ransomware-aanval ervaren; in 2017 was dit nog 54 procent. Data werden in bijna driekwart van de aanvallen versleuteld.

De gemiddelde kosten om de impact van een dergelijke aanval aan te pakken – inclusief bedrijfsonderbreking, verloren bestellingen, operationele kosten en losgeld – bedroegen meer dan 675.000 euro. Deze gemiddelde kosten stegen tot 1,3 miljoen euro, bijna twee keer zoveel, voor organisaties die losgeld betaalden.

Organisaties voelen mogelijk grote druk en betalen hierdoor losgeld sneller om zo schadelijke ‘downtime’ te voorkomen. Op het eerste gezicht lijkt het betalen van losgeld een effectieve manier om data terug te krijgen, maar dit is volgens de beveiliger een illusie.

Meer dan de helft van de ondervraagde IT-managers kon de data van back-ups herstellen zonder losgeld te betalen. Slechts bij 1 procent leidde het betalen van losgeld niet tot herstel van gegevens. Dit cijfer steeg tot 5 procent voor overheidsorganisaties. In feite slaagde 13 procent van de ondervraagde overheidsorganisaties er nooit in om hun versleutelde gegevens te herstellen.

Het onderzoek, gehouden onder 5000 IT-beslissers in organisaties in 26 landen in Europa, Amerika, Azië-Pacific en Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika, wijst ook uit dat de publieke sector het minst wordt getroffen door ransomware.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond