Deel dit artikel
-

‘Losgeldverbod voor cyberverzekering is zinloos’

De overheid moet het vergoeden van losgeld bij ransomware niet gaan verbieden. Volgens jurist Nynke Brouwer is dat geen oplossing. Ze promoveert hierover op 7 oktober aan de Radboud Universiteit.

Nadat een bedrijf wordt platgelegd door ransomware eisen cybercriminelen vaak losgeld voordat de data van het bedrijf weer vrijgegeven worden. Bedrijven kiezen er nu vaak voor om dat losgeld te betalen, zodat zij hun werk weer kunnen oppakken.

De meeste cyberverzekeraars vergoeden het losgeld dat hun verzekerde heeft betaald. Volgens critici moedigen verzekeraars hiermee deze vorm van criminaliteit echter aan. Mede daarom zou het ministerie van Justitie en Veiligheid overwegen het vergoeden van losgeld door cyberverzekeringen te verbieden.

Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat, vindt Brouwer. Verzekerd of niet, bedrijven betalen omdat ze niet anders kunnen. Een verbod zal de betalingen alleen maar de illegaliteit in drukken. Bedrijven vinden dan wel weer een andere manier om te betalen.

Een verzekering is bovendien een overeenkomst. Voor overeenkomsten geldt contractvrijheid. Een verbod op het bieden van verzekeringsdekking vormt een vergaand ingrijpen daarop.

Cyberverzekeringen zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Zij bieden een ruime dekking bij cyberincidenten, zoals herstelkosten na een aanval, boetes en aansprakelijkheid bij privacy-overtredingen en netwerkincidenten, schade door bedrijfsstilstand en kosten van verweer in een juridische procedure.

Daarnaast zijn er zogenaamde incident response-diensten, redelijk uniek voor verzekeraars. Als een bedrijf bijvoorbeeld getroffen wordt door ransomware, stuurt de verzekeraar een team van experts op het gebied van IT, juridische diensten en communicatie op ze af.

De overheidmoet cyberverzekeraars dan ook niet zien als hinder, maar als handig hulpmiddel voor betere cyberbeveiliging, betoogt Brouwer. In de praktijk kunnen verzekeringen namelijk helpen het beveiligingsniveau van bedrijven te verbeteren.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond