Deel dit artikel
-

Loterij Goodlot.com niet voor Nederland

Met steun van prominenten als Nelson Mandela en Ruud Gullit gaat morgen de loterij voor goede doelen Goodlot.com van start. Hoewel het een Nederlands initiatief betreft worden Nederlandse internetters buitengesloten van deelname aan de trekkingen. Dit vanwege het verbod hier op kansspelen via internet.

Goodlot.com is een initiatief van het Nederlandse bedrijf Novamedia, dat tevens verantwoordelijk is voor meerdere loterijen voor goede doelen, waaronder de Postcode Loterij. Goodlot moet uitgroeien tot de wereldwijde online loterij voor goede doelen, organisaties die van de opbrengst gaan profiteren zijn ondermeer Unicef, Greenpeace, Wereld Natuur Fonds en Amnesty. Deelnemers kunnen een lot kopen voor een dag, een maand, een week of voor de jackpot.

Morgen zal Goodlot.com zich presenteren aan het Europese publiek, tijdens de televisieuitzending van Domino Day, waarbij een recordpoging met omvallende dominostenen wordt ondernomen. De lancering is aanzienlijk later dan gepland. In mei vorig jaar berichtte NRC Handelsblad over plannen van Novamedia voor Goodlot.com, er werd op dat moment gesproken over een start voor de jaarwisseling. Woordvoerster Mildred Hofkes van Goodlot.com zegt nu dat de huidige startdatum "de oorspronkelijke planning was".

Toen de plannen naar buiten kwamen vorig jaar was al duidelijk dat Goodlot.com niet actief zou mogen worden in Nederland, vanwege het verbod op online kansspelen. Het is Goodlot.com – en andere aanbieders van online kansspelen – niet toegestaan om actief te worden vanuit Nederland. Ook mag het zich niet richten op Nederlandse internetters. In de praktijk is het echter lastig om bedrijven die zich vanuit het buitenland wel op Nederlandse internetters richten aan te pakken. Talloze Nederlanders gokken dan ook bij buitenlandse sites.

Diverse aanbieders van online kansspelen wachten al enige tijd op wetgeving in Nederland die het mogelijk maakt om met hun activiteiten te beginnen. Begin vorige week stuurde staatssecretaris Kalsbeek een brief naar de Tweede Kamer met richtlijnen voor online kansspelen. De staatssecretaris wil strikte randvoorwaarden, waaronder registratie en monitoren van het speelgedrag. De richtlijnen moeten uiteindelijk leiden tot een wetsvoorstel dat naar verwachting begin volgend jaar in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Goodlot.com had zijn oog inmiddels laten vallen op Curaçao, waar het zich nu heeft gevestigd. "We hebben daar wel een vergunning kunnen krijgen voor een online loterij", zegt woordvoerster Hofkes. Samen met diverse andere landen biedt Curaçao wel die mogelijkheid. Goodlot.com is tevens gevestigd in het 'off-shore' gedeelte van het eiland, wat belastingtechnisch voordelen heeft.

In het verleden circuleerden er verschillende bedragen over de omzet die Goodlot.com met zijn wereldwijde loterij wil behalen. Hofkes wil er geen uitspraak over doen. "We weten het niet." Sinds de start zijn er volgens haar al "vele miljoenen" in Goodlot.com geïnvesteerd.

Hoe gaat Goodlot.com de Nederlandse internetters tegenhouden? Hofkes: "We hebben daarvoor drie methoden. Mensen moeten zich inschrijven voor ze mee kunnen doen, en daarvoor moeten ze een land aangeven, Nederland is daar niet bij. Ten tweede staat in het reglement dat Nederlanders niet mee mogen doen. En ten derde kunnen we aan de hand van de creditcard zien uit welk land iemand komt."

Deel dit bericht

1 Reactie

Harrold

Niet op Nederlanders richten? Geld dit dan ook voor de talloze goksites waar je wel met een nederlandse creditcard gewoon kan betalen. Buitenlandse aanbieder adverteren toch ook op Nederlandse sites. Iemand die hier iets meer over weet?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond