Deel dit artikel
-

Luchtverkeersleiding voor drones getest in Delft

Het aantal drones in het luchtruim groeit snel. Het is daarom belangrijk dat drones op een goede manier aangemeld, herkend en gevolgd worden. Daarom testen Europese partners op dinsdag 2 juli op de campus van de TU Delft een nieuw systeem om het vliegverkeer van drones op een veilige manier deel te laten uitmaken van het totale luchtverkeer.

Veel van de bestaande regels en systemen uit de conventionele luchtvaart zijn moeilijk toe te passen op drones, aldus Christiaan Lubbers van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Door de groei van het aantal drones kan de luchtverkeersleider straks de drones niet stuk voor stuk begeleiden. Er is dus behoefte aan nieuwe technieken en afspraken over hoe drones veilig kunnen worden geïntegreerd in het luchtruim, en hoe bijvoorbeeld een traumaheli of politiehelikopter veilig voorrang kan krijgen.

Daarom werkt Europa aan ‘U-Space’, een systeem dat alle drones in het luchtruim verbindt en zichtbaar maakt voor autoriteiten en burgers. Binnen een van de projecten om U-Space mogelijk te maken, VUTURA, leggen de deelnemende partners verbindingen tussen bestaande systemen die drones registreren en identificeren, en kijkt men hoe informatie over dronevluchten gedeeld kan worden met de luchtverkeersleiding voor het bemande luchtverkeer. In 2019 worden deze diensten en procedures in de praktijk getest.

De drone vliegt tijdens de demo ook in een zogenoemde Control Zone: dat is het streng gereguleerde gebied rondom een luchthaven. Bij deze vlucht is dat de Control Zone van Rotterdam The Hague Airport.

De demo is een belangrijk testmoment voor de werking van U-Space. De vlucht wordt via U-Space aangevraagd bij de luchtverkeersleiding in Rotterdam. Zodra er goedkeuring is ontvangen, stijgt de drone automatisch op vanaf het dak van de Library TU Delft en maakt deze een vlucht naar de Green Village, zo’n 700 meter verder. Via U-Space heeft de drone voortdurend contact met de toren. Als er zich calamiteiten dreigen voor te doen, kan de luchtverkeersleiding instructies geven aan de dronebestuurders en aan het overige luchtverkeer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond