Deel dit artikel
-

Luik Airport leeft op door e-commerce

Luik Airport heeft bepaald geen spijt van de vernieuwde focus op e-commerce. Afgelopen jaar werd de grens van 500 miljoen verzonden pakketten overschreden. Met dank aan Alibaba, dat dit jaar zijn logistieke hub op de luchthaven zal openen.

Hoewel er vanaf Luik nog steeds kan worden gevlogen naar vakantiebestemmingen, is het vooral full cargo dat voor groei zorgt. Begin december werd een nieuwe mijlpaal overschreden: die van een miljoen ton vervoerde goederen in het lopende jaar.

Het begon ooit met de komst van Cargo Airlines in 1996 en vooral TNT in 1998, maar sinds Alibaba is neergestreken in Luik gaat het extra hard.

Momenteel zijn er drie Alibaba vluchten per week, elk goed voor 100 ton vracht, tussen China en Luik. Daarnaast zijn er drie treinen per week, die elk 800 à 900 ton vracht vervoeren. De verwachting is dat dit verder zal toenemen.

Het aantal vervoerde pakjes steeg in 2019 al naar 362 miljoen, tegenover amper 9 miljoen in 2018. Inmiddels is de grens van 500 miljoen gepasseerd.

De coronacrisis heeft voor extra omzet gezorgd, niet in de laatste plaats omdat de luchthaven ook een belangrijke rol speelt in de wereldwijde logistiek van medische apparatuur.

De logistieke hub die de Chinese internetgigant Alibaba op de luchthaven van Luik in Bierset (Grâce-Hollogne) gaat openen heeft 100 miljoen euro gekost, waar er eerder sprake was van 75 miljoen. De hub wordt 30.000 vierkante meter groot.

En Alibaba werkt als een magneet voor de luchthaven. Air China Cargo is recent begonnen met het vervoer van pakketten vanaf China naar het Europese pakketcentrum van Alibaba op Luik Airport.

De Chinese e-commerce reus heeft inmiddels ook al een eigen spoordienst opgezet tussen het thuisland en Luik.

Het succes vertaalt zich ook in extra banen. Alleen al voor Alibaba werken eind dit jaar naar verwachting 900 mensen.

Foto Vberger (cc)

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond